Trump predlaže više novca za odbranu, manje za diplomatiju

Američki predsjednik Donald Trump želi smanjiti budžetska davanja za State Department i međunarodne programe, pri čemu dublji rezovi uključuju stavke za borbu protiv klimatskih promjena i mirovne snage UN-a.

Neki od prijedloga su povećanje vojnog budžeta za 54 milijarde dolara.

Nacrt budžeta, koji je objavljen danas za godinu koja počinje 1. oktobra, predviđa izdvajanja od 27,1 milijarde dolara za međunarodne programe, uključujući finansiranje State Departmenta i američke agencije za međunarodni razvoj, javlja Bloomberg.

To bi bilo smanjenje od 28,5 posto u odnosi na fiskalnu 2016. godinu.

Bijela kuća je predložila smanjenje sredstava za multilateralne razvojne finansijske institucije, kao što je Svjetska banka, za 650 miliona dolara tokom tri godine, u odnosu na obaveze koje je preuzela prethodna administracija.

Fond za siromašne

SAD se obavezao u fiskalnoj 2016. godini na izdvajanje 2,3 milijarde dolara za razvojne banke, uključujući 1,2 milijarde dolara za fond Svjetske banke za najsiromašnije zemlje sveta.

Svjetska banka daje pozajmice siromašnim zemljama i tržištima u usponu, s ciljem iskorjenjivanja ekstremnog siromaštva do 2030.

“Mjere smanjenja strane pomoći oslobađaju sredstva za ključne prioritete u domovini i stavljaju Ameriku na prvo mjesto”, navela je Trumpova administracija, citirajući u svom obrazloženju rashoda za 2018. godinu jedan od omiljenih slogana američkog predsjednika iz izborne kampanje, prenosi Tanjug.

Državni sekretar Rex Tillerson izjavio je u Tokiju se “rado” prihvatio Trumpovog teškog zadatka za smanjenje sredstava. On je naveo da je nedavni rast troškova State Departmenta bio rezultat američke uključenosti u konflikte u inostranstvu i pružanja pomoći u katastrofama.

Pad rashoda

Očekuje se da će ti rashodi pasti, jer se SAD izvlači iz zona sukoba, i očekuje se da će postati racionalniji u pogledu trošenja dolarske pomoći i dobiti veću pomoć od drugih zemalja u situacijama prirodnih katastrofa, kazao je Tillerson.

“Jasno je da nivo rashoda koje je imao State Department, naročito u posljednjih godinu dana, jednostavno nije održiv”, poručio je Tillerson na sastanku s japanskim kolegom Fumiom Kishidom.

Prema njegovim riječima, ministarstvo će utvrditi “plan koji će nam omogućiti da budemo mnogo efektivniji i mnogo efikasniji kako bismo uradili više sa manje dolara”.

Administracija je fokusirana na brojne budžetske rezove, koji obuhvaćaju i sredstava za obrazovne i programe kulturne razmjene, osim za Fulbrightove stipendije, kao i ukidanje sredstava za organizacije poput Centra Istok-Zapad na Havajima.

Pojedini istaknuti republikanci su se, međutim, pridružili demokratama u stavu da će se usprotiviti dubokim budžetskim rezovima, koje treba da odobri Kongres.

Izvor: Al Jazeera i agencije