Oglasi

Trump pozvao Sisija u Bijelu kuću

Donald Trump će sa egipatskim čelnikom Abdel Fattahom al-Sisijem održati sastanak u Washingtonu početkom aprila.
Sisi je prevodio vojno svrgavanje demokratski izabranog predsjednika Egipta, Muhameda MursijaReuters

Američki predsjednik Donald Trump će ugostiti egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija u Washingtonu 3. aprila, saopćio je zvaničnik Bijele kuće.

Sisi dolazi u posjetu na Trumpov poziv, dodao je zvaničnik.

Krajem januara, nekoliko dana nakon Trumpove inauguracije, dvojica čelnika razgovarala su telefonom "o načinima da pojačaju borbu protiv terorizma", a Trump je naglasio svoju posvećenost bilateralnim vezama, saopćili su tada predstavnici obje vlade.

Sisi, koji je imao napete odnose sa Trumpovim prethodnikom, Barackom Obamom, izabran je 2014, godinu nakon što je predvodio vojno svrgavanje demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija nakon velikih protesta.

Svrgavanje Mursija

Demokratski izabran nakon ustanka 2011. godine, Mursi je zbačen s vlasti sredinom 2013, poslije masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Uhapšen je zbog optužbi za podsticanje na nasilje sa smrtonosnim ishodom.

Mursi, viši čelnik Muslimanske braće, pobijedio je na prvim slobodnim izborima 2012, više od godinu nakon što je u protestu svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak.

U augustu 2013, približno 1.400 ljudi je poginulo kada su pripadnici egipatske vojske i policije razbili demonstracije Mursijevih pristalica na Trgu Rabi'a al-Adawiya i Nahda, prema podacima organizacija za ljudska prava.

Izvor: Agencije