Trump pozvao Kinu da istraži Joea Bidena i njegovog sina

Giuliani i Trump su optužili Bidena da je na nepravilan način pružio pomoć u poslovnim aktivnostima svom sinu u Ukrajini i Kini, ali nisu za to pružili nikakve dokaze (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pozvao je Kinu da istraži njegovog političkog rivala iz redova demokrata Joea Bidena, bivšeg podpredsjednika SAD-a, i njegovog sina Huntera.

Dok je napuštao Bijelu kuću odlazeći u posjetu Floridi, Trump je rekao novinarima da vjeruje da Peking treba da istraži Bidena i njegovog sina, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

“I usput, Kina bi trebalo da započne istragu o Bidenima. Jer ono što se dogodilo u Kini jeste otprilike isto toliko loše kao ono što se dogodilo sa Ukrajinom “, rekao je Trump.

Trumpove optužbe

Trump i njegov advokat Rudy Giuliani optužili su bivšeg potpredsjednika Bidena da je na nepravilan način pružio pomoć u poslovnim aktivnostima svom sinu u Ukrajini i Kini, ali nisu za to pružili nikakve dokaze, navela je agencija.

Američki mediji pisali su kako je Trump više puta od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tražio da istraži je li Biden zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik u doba mandata Baracka Obama i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja, koji je zbog korupcije istraživao kompaniju koja je zaposlila Bidenovog sina Huntera, nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bidenov sin.

Bidenov sin Hunter bio je u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma.

Izvor: Agencije