Oglasi

Trump potvrdio da je izveo cyber napad na rusku agenciju

Na pitanje da li je pokrenuo cyber napad, Trump u intervjuu za Washington post odgovorio potvrdno.
Niko nije bio oštriji prema Rusiji od mene, tvrdi Danald Trump EPA

Američki predsjednik Donald Trump, prvi put je potvrdio da su Sjedinjene Američke Države 2018. godine izvršile tajni cyber napad na rusku Agenciju za internet istraživanja.

Agenciju za internet istraživanja SAD optužuje za pružanje pomoći kako bi se olakšalo navodno miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine i u izbore u SAD 2018. godine.

Trump je u intervjuu za Washington post, na pitanje da li je pokrenuo cyber napad na tu agenciju, odgovorio da je to tačno, rekao je novinar koji je vodio taj intervju Mark Thiessen, prenosi Tanjug pozivajući se na CNN.

On je dodao da je cyber napad bio dio šire politike suprotstavljanja Rusiji.

"Niko nije bio oštriji prema Rusiji od mene", naglasio je Trump.

Trump: Obama nije učinio ništa

Trump tvrdi da je 2016. tadašnji američki predsjednik Barack Obama, prije izbora, znao da Rusija koristi različite metode, ali ništa nije rekao jer je mislio da će na predsjedničkim izborima pobijediti kandidatkinja demokrata Hillary Clinton.

Tramp je naveo da je, za razliku od svog prethodnika, postupio u skladu s obavještajnim podacima SAD-a o navodnoj umiješanosti Rusije tako što je pokrenuo cyber napad.

"Pogledajte, zaustavili smo to", rekao je Trump.

CNN podsjeća da je Obama 2016. godine najavio sankcije protiv Rusije i protjerao pojedine ruske diplomate u znak odmazde zbog navodnog miješanja Rusije u američke predsjedničke izbore.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.