Trump: Potpuno ćemo denuklearizirati Korejski poluotok

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak, nakon susreta s Kim Jong-unom, kako je sjevernokorejski čelnik tokom razgovora “potvrdio svoju nepokolebljivu predanost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”.

On je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja zajedničkog sporazuma s Kimom, sastanak u Singapuru ocijenio kao “iskren, izravan i produktivan”.

Na pitanje uključuju li “osiguravajuća jamstva” za Sjevernu Koreju, o kojima je prethodno govorio, smanjenje broja američkih vojnika u Južnoj Koreji, Trump je odgovorio da “to nije dio jednadžbe”.

Ipak, dodao je, “u nekom trenutku želi vratiti američke vojnike kući”.

Poručio je da će američka vojska prestati s vojnim vježbama usmjerenima prema Sjevernoj Koreji jer se njima podižu napetosti, a i “uštedjet ćemo gomilu novca”.

“Povijest je pokazala da neprijatelji uistinu mogu postati prijatelji”, rekao je Trump u izjavi za medije nakon završetka summita. 

Sankcije Pjongjangu ostaju

Izjavio je i kako će sankcije Pjongjangu ostati na snazi sve ​​dok Sjeverna Koreja ne bude ispunila svoje obveze, odnosno kada SAD “bude siguran da nuklearno oružje više nije faktor”. 

“Nema granica onome što Sjeverna Koreja može postići kada se odrekne nuklearnog oružja”, rekao je Trump, pozivajući se na ekonomoska postignuća susjednih Kine i Južne Koreje. 

Najavio je i kako će uskoro putovati u Pjongjang, ali i pozvati Kima u Bijelu kuću.

Zahvalio je sjevernokorejskom čelniku na “poduzimanju prvih koraka prema svjetloj budućnosti za svoje ljude”.

“Pregovori o provedbi potpisanog sporazuma održat će se što je prije moguće”, najavio je Trump.

Sadržaj dokumenta tek treba biti objavljen

Iako sadržaj sporazuma nije objavljen, prema onome što su zabilježile kamere, Sjeverna Koreja se obvezala “raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”.

“Sjedinjene Američke Države i Demokratska Narodna Republika Koreja obvezuju se uspostaviti nove odnose sukladno želji naroda dviju zemalja za mir i prosperitet”, navodi se u sporazumu na koji su potpise stavili Trump i Kim.

U tom dokumentu Trump se obvezao “stvoriti jamstva za sigurnost” u Sjevernoj Koreji.

Sadržaj sporazuma tek treba biti službeno objavljen.

Izvor: Al Jazeera i agencije