Trump potpisao novi trgovinski sporazum s Kanadom i Meksikom

USMCA je najveći, najpravedniji, najuravnoteženiji i moderni trgovinski sporazum ikad postignut, rekao je Donald Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u srijedu revidirani trgovinski sporazum između Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i Kanade na ceremoniji u Bijeloj kući, prozvavši ga “ogromnim napretkom” za poljoprivredu, proizvođače i automobilsku industriju.

“USMCA je najveći, najpravedniji, najuravnoteženiji i moderni trgovinski sporazum ikad postignut – nikad nije postojalo ništa slično”, rekao je on, pozdravivši dovršetak “noćne more u vezi NAFTA-e”, dosadašnjeg sporazuma između tri države Sjeverne Amerike, koji je na snazi bio 26 godina.

Sporazum još treba ratificirati kanadski Parlament, dok je Meksiko to već učinio, prenosi Hina agenciju Reuters.

Područja ‘visokih plata’

Novi dogovor donosi umjerene promjene te kako će 1.200 milijardi dolara vrijedan trgovinski promet u Sjevernoj Americi ostati većinom netaknut.

Predviđa se kako će novi dogovor u 15 godina stvoriti 176.000 radnih mjesta u SAD-u, no ne i da se radna mjesta koja su prebačena u Meksiko vrate na američki teritorij.

Jedna od najvećih promjena u novom sporazumu je povećanje postotka automobilskih dijelova u vozilima koji moraju biti proizvedeni u regiji, sa 62,5 posto na 75 posto.

Najmanje 40 do 45 posto proizvodnje mora se odvijati u područjima “visokih plata”, u kojima radnici primaju najmanje 16 dolara po satu.

Cilj te mjere je usporavanje preseljenja industrije u Meksiko, u kojem je radna snaga jeftinija.

Na vozila koja ne zadovolje te kriterije bit će primijenjene američke carine.

Novim sporazumom Kanada će SAD-u omogućiti pristup na gotovo 3,5 posto od 16 milijardi dolara vrijednog tržišta mliječnih proizvoda.

Ohrabriti radnike u Meksiku

Kako bi ohrabrili meksičke radnike da osnivaju sindikate i povećaju svoje plate, novim sporazumom se Kanadi i SAD-u omogućava da sazivaju odbore međunarodnih stručnjaka radnog prava kako bi istražili ugrožavaju li meksičke tvornice slobodu radnika da se udružuju i kolektivno pregovaraju.

Produžuje se i zaštita autorskog prava, na 70 godina od smrti autora, u skladu s američkim zakonom.

U Kanadi je autorsko pravo do sada trajalo 50 godina nakon smrti.

Izvor: Agencije