Trump potpisao nove sankcije Sjevernoj Koreji

Ambasadorica SAD-a u UN-u je kazala da Washington ima "puno vojnih opcija" u odnosu na sjevernokorejsku vlast (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu kojom se Sjedinjenim Američkim Državama omogućava uvođenje sankcija pojedinačnim kompanijama i institucijama koje financiraju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

“Nova uredba presijeca izvore prihoda iz kojih se financiraju napori Sjeverne Koreje u razvijanju najsmrtonosnijeg oružja koje je poznato čovječanstvu”, rekao je Trump novinarima uoči radnog ručka s liderima Japana i Južne Koreje, prenosi Reuters.

“Tolerancija prema toj sramnoj praksi mora se smjesta okončati”, dodao je.

Trump je naveo da su među industrijama protiv kojih bi SAD mogao poduzeti sankcije – tekstilna, industrija ribarstva i informacijskih tehnologija, kao i proizvodne industrije.

Dok AFP ocjenjuje da su nove sankcije SAD-a prvi korak prema mogućim kaznenim mjerama protiv kineskih i drugih kompanija, AP navodi da je Trump pozdravio kinesku središnju banku zbog, kako je rekao, “poteza kojim je spriječila svoje banke da trguju sa Sjevernom Korejom”.

Trump je potpisao uredbu koja omogućuje sankcije protiv “pojedinaca i kompanija koje financiraju i posreduju u trgovini sa Sjevernom Korejom”, a to bi moglo dramatično pojačati ekonomski pritisak na režim Pjongjanga, zaključuje francuska agencija.

Haley: Trump ne želi rat sa Pjongjangom

Napetosti su eskalirale u posljednjih nekoliko tjedana zbog sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa, unatoč snažnom pritisku svjetskih sila.

Trump je prije dva dana, u govoru pred Općom skupštinom UN-a, iznio neke od najoštrijih prijetnji Sjevernoj Koreji.

No, američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley izjavila je da Trump zapravo ne želi rat s Pjongjangom.

“Nitko ne želi rat, predsjednik ne želi rat. Pokušali smo to uraditi putem dijaloga, pokušali smo to uraditi primjenom sankcija, pokušali smo na svaki mogući diplomatski način i dalje ne odustajemo”, rekla je Haley za CBS.

Američka televizija navodi kako primjećuje promjenu u odnosu na upozorenje o “totalnom uništenju” Sjeverne Koreje koje je Trump prethodno uputio.

Haley tvrdi da Washington ima “puno vojnih opcija” u odnosu na sjevernokorejsku vlast i da je pitanje kako privući pažnju tamošnjeg vođe Kim Jong-una.

“Nitko ne zna kako mu privući pažnju, tako da sve što možete jeste nastaviti mu stavljati do znanja što bi se moglo dogoditi ako ne prestane raditi to što radi. Svi žele da dopru do Kima, to je problem, ali jednostavno ne znamo kako”, rekla je Haley.

Izvor: Agencije