Trump postavio Grenella na čelo obavještajne zajednice

Richard Grenell
Grenell je u oktobru 2019. imenovan za specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a za pregovore Srbije i Kosova (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump imenovao je aktuelnog američkog ambasadora u Njemačkoj Richarda Grenella za direktora državnih obavještajnih službi, što je izazvalo brojne kritike, jer se smatra kako on nije podesan za tako osjetljivu poziciju, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

Grenell je imenovan za vršitelja dužnosti direktora obavještajne državne zajednice, što je privremeni položaj te znači kako mu ne slijedi proces potvrde u Senatu, izuzev ukoliko ga Trump ne predloži za stalnog direktora.

Njegov prethodnik je Joseph Maguire, prenzionirani admiral, čiji status vršitelja dužnosti direktora ističe u martu.

Trump je na Twitteru objavio kako je Grenell “izvanredno predstavljao našu državu i radujem se saradnji s njim”.

“Želio bih zahvaliti Joeu Maguireu za predivan posao koji je uradio i radujemo se daljoj saradnji s njim, možda na drugoj poziciji u administraciji”, dodao je američki predsjednik.

‘Uklonjene sve zaštitne ograde’

Ova funkcija, koju često navode skraćenicom DNI, nadgleda veliki sistem američkog prikupljanja informacija i špijuniranja i direktno odgovara predsjedniku.

Susan Hennessey, saradnica za pravo nacionalne sigurnosti Brookings instituta i bivša advokatica u Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji, napisala je na društvenim mrežama: “Ovo vas treba prestrašiti. Nije riječ o direktnoj politizaciji obavještajnih službi, već o nekome ko je potpuno nesposoban za važnu sigurnosnu ulogu. Sve zaštitne ograde su uklonjene.”

Samantha Powers, ambasadorica SAD-a pri Ujedinjneim narodima u vrijeme predsjednika Baracka Obame, na Twitteru je objavila kako je postavljanje nekoga s tako jasnim političkim stavovima na obavještajnu poziciju “potpuna lakrdija”.

Izvor: Agencije