Trump poručio iranskom ajatolahu da pazi šta priča

Donald Trump
Barack Obama nije imenovao Donalda Trumpa ili nekog drugog američkog zvaničnika (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump poručio je iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Ali Khameneiju da bi trebao paziti šta priča, nakon što je Khamenei oštro kritizirao SAD u petak tokom molitve u Teheranu.

“Takozvani vrhovni vođa Irana, koji u posljednje vrijeme i nije toliko vrhovni, rekao je neke ružne stvari o SAD-u i Evropi”, napisao je Trump u tvitu.

“Njihova ekonomija se ruši, a ljudi trpe. Trebao bi biti vrlo oprezan sa svojim riječima!”, dodao je Trump, prenosi Hina.

Khamenei je u petak u svojoj prvoj molitvi petkom u osam godina uz ostalo pjevajući “smrt Americi” rekao da bi se elitni gardisti mogli boriti izvan iranskih granica nakon američkog ubistava iranskog vrhovnog vojnog komandanta.

Njegovo obraćanje uslijedilo je zbog produbljenja krize u Iranu, koji se bori s nemirima u zemlji zbog naglih poskupljenja goriva te protestima zbog rušenja ukrajinskog aviona, kao i sve većim pritiskom iz inostranstva.

Bez izvinjenja

U molitvi je rekao i da bi “ovi američki klaunovi koji lažu i kažu da su s iranskim narodom trebali vidjeti ko je iranski narod”, a spomenuo je i rušenje aviona riječima da je to bila “gorka tragedija”, ne nudeći izvinjenje.

“Neki su to pokušali iskoristiti kao izgovor za zasjenjivanje mučeništva našeg velikog komandanta Soleimanija”, rekao je, pozivajući Irance da se ujedine i pokažu solidarnost na parlamentarnim izborima u februaru.

Međutim, na društvenim medijima neki su Iranci ljutito reagirali na Khameneijevu molitvu i njegove komentare na avionsku katastrofu, posebno jer nije bilo izvinjenja, nego samo bahatost, kako su neki napisali na Twitteru.

Khamenei je komentirao i ponašanje nekih evropskih zemalja, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, riječima “tim se zemljama ne može vjerovati. I njihovi pregovori sa Iranom su prevara”.

Izvor: Agencije