Trump poručio Bin Zayedu: Riješite krizu u Zaljevu

Tokom telefonskog razgovora istaknuta je važnost rješavanja krize u Zaljevu (EPA)

Bijela kuća je objavila kako je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump zatražio od princa prijestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda da poduzme korake ka rješavanju krize u Zaljevu, koja traje od 2017. godine, kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat blokirali Katar kopnom, morem i zrakom.

Kako prenosi Al Jazeera na arapskom jeziku, tokom telefonskog razgovora dvojice čelnika, Trump je istakao važnost rješavanja krize u Zaljevu i pozvao na saradnju kako bi se regija izborila s korona virusom, riješile ekonomske posljedice pandemije te kako bi se Zaljev fokusirao na osjetljive regionalne probleme.

Iz Bijele kuće dodaju kako su se Trump i Bin Zayed usuglasili o važnosti smanjenja eskalacije situacije u Libiji te neophodnosti obustave neprijateljstava u Sirji, kako bi se došlo do političkog rješenja u obje države.

Doha za dijalog bez preduvjeta

Kriza u Zaljevu traje od 2017. godine, kada su četiri države optužile Katar za podršku terorizmu, što Doha kategorički negira i navodi kako su ove optužbe tek izgovor susjednih država da bojkotiraju Katar i utječu na njegovu suverenost kao države.

Katarski čelnici su više puta istakli spremnost na dijalog s državama koje vrše blokadu, ali bez preduvjeta.

S druge strane, Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat insistiraju da Doha treba ispuniti spisak zahtjeva prije nastavka odnosa s ove četiri države.

Tokom februara je zamjenik ministra vanjskih poslova Kuvajta Khaled Al-Jarallah istakao kako i dalje postoji spremnost njegove države da pomogne rješavanju krize u Zaljevu kroz medijaciju te kako nije izgubila nadu u rješenje, uprkos frustraciji tokom dešavanja.

Izvor: Al Jazeera