Trump poručio Abbasu: Premještam ambasadu SAD-a u Jerusalem

Status Jerusalema izuzetno je osjetljiv aspekt izraelsko-palestinskog sukoba (AP)

Američki predsjednik Donald Trump informirao je u utorak palestinskog lidera Mahmouda Abbasa kako planira izmjestiti Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Jerusalem, dok američki i svjetski dužnosnici izražavaju zabrinutost zbog mogućeg nasilja i odmazde koji bi takav čin izazvao.

“Predsjednik Mahmoud Abbas telefonom je razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i tada je Trump informirao predsjednika [Abbasa] o svojoj namjeri da premjesti Američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem”, navodi se u saopćenju Abbasovog glasnogovornika Nabila Abu Rdainaha.

U saopćenju se ne navodi da li je Trump rekao kada bi mogao realizirati takav potez, ističe agencija Reuters.

Opasne posljedice

“Predsjednik Abbas je upozorio na opasne posljedice koja bi ta odluka mogla nanijeti mirovnom procesu i miru, sigurnosti i stabilnosti regije i svijeta.”

Objavljivanje odluke može se očekivati “sljedećih dana”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley u nedjelju navečer.

Trumpovoj namjeri opire se odjel za Bliski istok u State Departmentu te brojni američki ambasadori u tom dijelu svijeta vjerujući da će se zbog toga pogoršati sigurnosna situacija.

Američke obavještajne procjene govore da bi taj potez mogao izazvati odmazdu protiv Izraela i američkih interesa u tom području.

Glavni predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu Husam Zomlot kazao je da bi taj američki korak predstavljao “poljubac smrti” rješenju o dvije države.

“Ukoliko se napravi taj korak imat će katastrofalne posljedice”, kazao je Zomlot za Reuters.

Erdogan: To je crvena linija

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel upozorio je SAD da bi odluka o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela bila opasna i da bi mogla produbiti sukobe na Bliskom istoku.

Gabriel je rekao da “priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela ne smiruje sukob, već ga dodatno potpiruje” i dodao da bi to bio “veoma opasan razvoj”.

On je novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu rekao da je “u interesu svih da se to ne desi”.

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio kako će prekinuti diplomatske veze s Izraelom zbog izvještaja da SAD planira priznati Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu.

Takav potez bio bi “crvena linija” za muslimane, kazao je Erdogan ranije u utorak.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u telefonskom razgovoru kazao je Trumpu da status Jerusalema mora biti odlučen u mirovnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca.

Status Jerusalema izuzetno je osjetljiv aspekt izraelsko-palestinskog sukoba.

Okupacija Istočnog Jerusalema

Izrael grad smatra svojom prijestolnicom nakon okupacije Istočnog Jerusalema u ratu sa Sirijom, Egiptom i Jordanom 1967. godine, a Jerusalem smatra “ujedinjenim” gradom.

Palestinci dugo Istočni Jerusalem vide kao prijestolnicu njihove buduće države.

Nijedna zemlja trenutno nema ambasadu u Jerusalemu, a međunarodna zajednica, uključujući SAD, ne priznaje izraelsku nadležnost i polaganje prava nad gradom.

Izvor: Al Jazeera i agencije