Trump poriče da je znao za ruske nagrade za ubistvo američkih vojnika

Trump i Putin tokom sastanka koji je održan tokom G20 samita u Japanu 2019. (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je ljutito demantirao da je obavješten o ruskim nastojanjima da plate nagrade borcima povezanim sa talibanima da ubijaju američke vojnike u Afganistanu, odbacivši izvještaj New York Timesa o nagradama.

“Niko nije obavijestio niti rekao meni, potpredsjedniku Penceu ili šefu osoblja Marku Meadowsu o tzv. ruskim napadima na naše vojnike u Afganistanu”, napisao je Trump na društvenim mrežama, pozivajući novine da imenuju svoj anonimni izvor.

“Svi to poriču, nije bilo mnogo napada na nas”, napisao je Trump, uprkos izvještaju The Washington Posta u nedjelju u kojem se kaže da su nagrade rezultirale smrću američkih vojnika.

U odvojenom tvitu, kasno u nedjelju, Trump je dodao: “Iz obavještajne službe su mi javili da to nisu smatrali kredibilnom informacijom i stoga nisu obavijestili ni mene niti potpredsjednika”.

The New York Times je izvijestio u petak kako je ruska vojna obavještajna jedinica povezana sa pokušajima ubistva u Evropi ponudila nagrade za uspješne napade prošle godine na američke i koalicione vojnike, i kako se vjeruje da su naoružani borci prikupili nešto novca od nagrada.

The Washington Post je također objavio izvještaj potvrdivši navodnu ponudu nagrade. Američki obavještajci i druga dva izvora potvrdili su ovaj izvještaj za Associated Press.

‘Nešto je ovdje potpuno pogrešno’

Ali Bijela kuća i direktor Nacionalne obavještajne službe su u subotu opovrgli ovaj izvještaj. Rusko ministarstvo vanjskih poslova također ga je odbacilo.

U nedjelju je New York Times također objavio dodatni izvještaj u kojem je iznio podatak da su američke obavještajne i specijalne snage u Afganistanu upozorile nadređene još u januaru na rusku utoru da plati nagradu, navodeći zvaničnike koji su obaviješteni o ovom pitanju.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, članica tzv. grupe osam lidera koji primaju česta obavještenja od obavještajnih službi, rekla je da nije bila svjesna ove procjene i pozvala je da se obavijesti Kongres.

Pelosi je navela izvještaje New York Timesa i Trumpovo poricanje kao dodatne dokaze da predsjednik ignoriše navode protiv Rusije kako bi ugodio predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Nešto je ovdje potpuno pogrešno. Ali za ovo mora postojati odgovor”, rekla je za ABC News, dodajući da je Trump već podržao Putina umanjivši američko vođstvo u NATO-u, reducirajući američke snage u Njemačkoj i pozvavši Rusiju ponovo u G8.

Pelosi i Adam Schiff, šef obavještajne službe su se pitali zašto, ako su Trumpove tvrdnje tačne, njemu nije rečeno za ponuđenu nagradu.

“Ako je obaviješten, a i dalje je želio Rusiju u G8, to je još i gore”, napisao je Schiff na Twitteru.

Demokratski lider u Senatu Chuck Schumer zatražio je stroge sankcije protiv Rusije u prijedlogu odbrambenog zakona o kojem će se raspravljati u Senatu ove sedmice.

“Ima tu još nešto u ovoj priči, ali nevjerovatno je koliko se predsjednik potrudio da kaže kako nije ništa čuo o tome”, rekao je Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton za NBC News.

Izvor: Agencije