Trump: Ponovo ćemo izgraditi FBI

'Veoma je tužno kad pogledate dokumente i vidite kako su vodili istragu', kazao je Trump (EPA)

Sramota je šta se dogodilo s Federalnim istražnim biroom (FBI), njihovo vođenje istrage o e-mailovima Hillary Clinton bilo je sramotno, poručio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump na akademiji za obuku agenata FBI-a u Quantiku, te je obećao da će FBI ponovno izgraditi.

“Veoma je tužno kad pogledate u te dokumente i vidite kako su vodili istragu. To je strašno, strašno sramotno, a ima mnogo ljutih ljudi koji to vide”, rekao je Trump, prenosi AP.

Trump je i ovom prilikom poručio prisutnim novinarima da nije bilo saradnje između njegove kampanje i Rusije tokom američkih predsjedničkih izbora 2016, naglasivši da objavljeni dokumenti FBI-a ukazuju na to da je istraga Clinton bila “namještena”.

Bijela kuća saopćila je da objelodanjeni dokumenti FBI-a ukazuju na “ekstremnu subjektivnost” rukovodstva Federalnog istražnog biroa prema Trumpu, prenosi Tanjug.

“Postoji ekstremna subjektivnost protiv predsjednika među visokim zvaničnicima u FBI-u koji su istraživali Hillary Clinton”, rekao je zamjenik sekretara za štampu Bijele kuće Hogan Gidley.

Smjena agenta

Smijenjeni agent američkog Federalnog istražnog biroa Peter Strzok, koji je učestvovao u istrazi predsjedničke kampanje Donalda Trumpa 2016, smatrao je da demokratski predsjednički kandidat Hillary Clinton mora pobijediti u utrci za Bijelu kuću, objavio je ranije New York Times.

Kako list navodi, Strzok je u jednoj od više od 300 poruka poslanih advokatu FBI-a Lisi Page rekao da Hillary Clinton “jednostavno mora pobijediti”.

Strzok je isključen iz istrage specijalnog savjetnika Roberta Muellera o navodnom ruskom miješanju nakon medijskih navoda da je razmjenjivao tekstualne poruke koje su bile protiv Donalda Trumpa, a za Hillary Clinton.

Izvor: Agencije