Trump: Pompeo nije ni vidio, ni čuo snimak iz konzulata

Mike Pompeo tvrdi da nije imao uvid u snimke, to je potvrdio i Mevlut Cavusoglu (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio je u petak na Twitteru da američki državni sekretar Mike Pompeo nije ni vidio, ni čuo navodne snimke iz konzulata Saudijske Arabije u Turskoj, a koji se tiču nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, prenosi Tanjug.

Reuters podsjeća da je sam Pompeo kazao da nije imao uvid ni u kakve snimke, a da je i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu odbacio navode medija da je prethodno rekao da je zvanična Ankara proslijedila audio-snimke tog slučaja.

Zaposleni u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, u koji je Khashoggi ušao prije nego što je proglašen kao nestao, u petak su svjedočili pred turskim tužiocima, javio je AP.

 

Osumnjičeni Bin Salmanovi ljudi

Khashoggiju se izgubio svaki trag od kako je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, da podigne dokumente potrebne za vjenčanje.

Turska tvrdi da su kolumnistu Washington Posta, koji je kritizirvao saudijskog princa Mohammeda bin Salmana, ubili saudijski agenti u prostorijama saudijskog konzulata u Istanbulu 2. oktobra, a da je njegovo tijelo raskomadano, dok Saudijska Arabija negira te tvrdnje.

Bivši šef britanske obaveštajne agencije MI6 John Sawers izjavio je da je Khashoggi vjerovatno ubijen po naredbama ljudi bliskih Bin Salmanu.

Izvor: Agencije