Trump: Pomoglo bi ako bi se nastavnici naoružali

Donald Trump se u Bijeloj kući susreo s učenicima koji su preživjeli pucnjavu u Parklandu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump sugerirao je da bi naoružavanje nastavnika moglo pomoći u sprečavanju masakra poput prošlosedmične pucnjave u školi na Floridi, kada je ubijeno 17 učenika.

On je podržao takvu ideju tokom susreta u Bijeloj kući s učenicima koji su preživjeli pucnjavu, prenosi Reuters.

“Kada biste imali nastavnika koji je vješt i obučen s oružjem, to bi moglo okončati napad vrlo brzo”, kazao je američki predsjednik, priznajući da bi takva ideja izazvala kontroverze.

Na sastanku je bilo šest učenika iz srednje škole Marjory Stoneman Douglas iz Parklanda na Floridi, u kojoj je naoružani muškarac ubio 17 učenika i nastavnika 14. februara paljbom iz poluautomatske puške AR-15, u drugom napadu po broju ubijenih u nekoj američkoj javnoj školi.

 

“Ne razumijem zašto još uvijek mogu ući u prodavaonicu i kupiti ratno oružje, jednu AR. Molim vas, molim vas, ne dozvolimo da se ovo ikad više dogodi “, rekao je Sam Zeif (18) jecajući.

Andrew Pollack, čija je kći Meadow Pollack (18) ubijena, viknuo je: “Trebala je biti jedna školska pucnjava i mi smo to trebali riješiti. Bijesan sam jer moju kći neću ponovo vidjeti.”Trump je rekao kako će njegova administracija pojačati provjere i duševno zdravlje onih koji kupuju vatreno oružje u nastojanju da se škole učine sigurnijim.

“Bit ćemo vrlo čvrsti u provjerama, jačamo provjere i stavljamo snažan naglasak na mentalno zdravlje. Neće biti samo puka priča, kao što je bilo u prošlosti”, kazao je on.

Trumpova podrška bilo kakvom pooštravanju zakona o vatrenom oružju značit će promjenu za tog republikanca kojeg je Nacionalno udruženje vatrenog oružja podržalo tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

Izvor: Agencije