Trump pomilovao dugogodišnjeg savjetnika Rogera Stonea

Veteran republikanske stranke Roger Stone desetljećima je Trumpov prijatelj (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je dugogodišnjeg prijatelja i savjetnika Rogera Stonea, poštedjevši ga tako od zatvorske kazne na koju je osuđen jer je lagao pod prisegom u Kongresu za vrijeme istrage o ruskoj upletenosti u američke izbore 2016. godine, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

“Roger Stone je već puno pretrpio”, saopćila je Bijela kuća. “Prema njemu su bili jako nepošteni, baš kao i prema mnogima u ovom slučaju. Roger Stone sada je slobodan čovjek”, objavila je Bijela kuća.

Šezdesetsedmogodišnji Stone trebao se u utorak javiti u savezni zatvor Jesup u Georgiji na odsluženje zatvorske kazne od tri godine i četiri mjeseca na koju je osuđen zbog laganja pod prisegom pred zastupnicima u Kongresu koji su istraživali rusku upletenost u američke izbore 2016. godine.

Stone je pomilovan, ali nije dobio potpuni oprost te mu tako presuda nije izbrisana.

Veteran republikanske stranke desetljećima je bio Trumpov prijatelj. Bio je jedan od nekoliko njegovih suradnika optuženih u istrazi posebnoga savjetnika Roberta Muellera o upletenosti Rusije u izbornu utrku 2016. kako bi se ojačao Trumpov položaj.

U saopćenju o odluci o pomilovanju Stonea, Bijela kuća je napala Muellerovu istragu i istražitelje koji su pokrenuli postupak protiv Stonea. Iz Bijele kuće su saopćili da je Stone “žrtva prevare koju su ljevičari i njihovi saveznici u medijima godinama provodili pokušavajući potkopati Trumpov predsjednički položaj”.

“Nikad nije bilo nikakvoga dosluha između Trumpove kampanje, ili Trumpove administracije, s Rusijom”, stoji u priopćenju u kojemu se dodaje da je to “bila samo fantazija onih koji nisu mogli prihvatiti rezultat izbora 2016.”

‘Dva pravosudna sistema u Americi’

Trumpova odluka da ukine Stoneovu kaznu njegova je najsnažnija intervencija kojom je saradnika zaštitio u kaznenom postupku i još jedan slučaj korištenja te ovlasti u korist saveznika.

Demokratski zastupnici u Kongresu i drugi kritičari optužili su Trumpa da narušava vladavinu prava javno iznoseći pritužbe na kaznene postupke protiv saradnika, uključujući i Stonea, bivšega savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i bivšega voditelja kampanje Paula Manaforta.

Predsjednik odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma Adam Schiff osudio je Trumpov potez rekavši da je tim pomilovanjem Trump “jasno pokazao da postoje dva pravosudna sistema u Americi: jedan za njegove prijatelje kriminalce i drugi za sve ostale”.

Na suđenju u Washingtonu u novembru 2019. porota je Stonea proglasila krivim po svih sedam točaka optužnice za ometanje istrage Kongresa, pet točaka optužnice za lažni iskaz u Kongresu te za utjecanje na svjedoke.

Stone je osuđen jer je odboru u Zastupničkom domu lagao o svojim pokušajima da kontaktira WikiLeaks, internetsku stranicu koja je objavila mailove štetne za Trumpovu suparnicu u kampanji 2016. Hillary Clinton, a za koje su američke obavještajne službe zaključile da su ih ukrali ruski hakeri.

Američki ustav daje predsjedniku “ovlasti da dodijeli pomilovanje ili potpuni oprost za prekršaje protiv SAD-a, osim za slučaj opoziva”. Trump je tu ovlast često koristio za korist svojih saradnika i političara.

Trump je često na Twitteru osuđivao postupak koji se vodio protiv Stonea, optužujući istražitelje da su korumpirani, predsjednicu porote da je politički pristrana, a suca da nije pošten prema njegovom prijatelju.

U petak navečer, žalbeni sud u Washingtonu odbio je Stoneov zahtjev za odgodu odsluženja zatvorske kazne.

Izvor: Agencije