Trump: Podrška Kurdima postala preskupa

Iz Bijele kuće saopćeno je da američkih trupa, koje su porazile ISIL, više neće biti neposredno na tom području (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump branio je u ponedjeljak odluku svoje administracije da povuče američke trupe iz sjeverne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) bio preskup.

“Kurdi su se borili s nama, ali mi smo platili ogromne iznose novca i opreme. Oni se desetljećima bore protiv Turske”, napisao je Trump u seriji tvitova, prenosi Tanjug.

Naveo je da Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada trebaju pronaći rješenje za aktuelnu situaciju, prenosi Reuters.

SAD je ranije u ponedjeljak počeo povlačenje svojih vojnih trupa sa sjeveroistoka Sirije, samo nekoliko sati nakon što je Bijela kuća saopćila da će otvoriti put za očekivani napad Turske na teritoriji na kojoj Ankara želi uspostaviti “sigurnu zonu”.

“SAD se trebao u Siriji zadržati 30 dana, a to je bilo prije mnogo godina. Ostali smo i ulazili u sve dublje i dublje sukobe bez cilja na vidiku”, objavio je Trump na Twitteru nakon razgovora s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom u nedjelju navečer, prenosi Anadolija.

SAD neće biti uz Tursku

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država saopćile su ranije u ponedjeljak da neće ni na koji način učestvovati, niti podržati vojnu operaciju koju Turska planira uskoro izvesti na sjeveru Sirije, i to istočno od Eufrata, javlja Anadolija.

U saopćenju Bijele kuće navodi se da će Turska uskoro izvesti dugo planiranu operaciju na sjeveru Sirije.

“Oružane snage SAD-a neće podržati, niti biti uključene u operaciju. Snage SAD-a, koje su porazile ISIL i njegov teritorijalni [samozvani] halifat, više neće biti neposredno na tom području”, navodi se u saopćenju.

U međuvremenu su kurdski borci optužili Washington za nepoštivanje svojih obaveza prema ključnim saveznicima i navode da će taj potez poništiti pet godina dostignuća u borbi protiv grupe ISIL, prenosi AP.

Agencija navodi da je američko povlačenje uslijedilo samo nekoliko sati nakon što je Bijela kuća saopćila da će povući svoje snage sa sjeveroistoka Sirije, čime će biti otvoren put za očekivani napad Turske.

Predsjednik Turske potvrdio je da su američke trupe počele povlačenje sa sjevera Sirije samo nekoliko sati nakon što je Bijela kuća to najavila, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Iz Bijele kuće kritizirali su vlasti Francuske, Njemačke i drugih evropskih zemalja zbog neprihvatanja zarobljenih pripadnika ISIL-a iz Sirije.

Ističući da SAD neće dugoročno držati te zatvorenike, iz Bijele kuće poručili su da će nakon operacije Turska biti odgovorna za njih.

Razgovor Erdogana i Trumpa

Saopćenje Bijele kuće objavljeno je nekoliko sati nakon što su Erdogan i Trump telefonski razgovarali i dogovorili direktni sastanak u novembru.

Iz ureda predsjednika Turske saopćeno je da su Erdogan i Trump razmijenili mišljenja o nizu bilateralnih tema, kao i o uspostavljanju sigurne zone na sjeveru Sirije.

Turska smatra da postoji prijetnja na sjeveru Sirije, optužujući za to Jedinice narodne zaštite / Radničke partije Kurdistana (YPG / PKK) i ISIL, i planira vojne operacije kako bi spriječila formiranje bilo kakvih koridora i entiteta pod njihovom kontrolom.

Anadolija podsjeća da su Oružane snage Turske već provele vojne operacije “Štit Eufrata” i “Maslinova grančica”, u kojima su “oslobođeni gradovi na sjeverozapadu Sirije i stečeni uvjeti za povratak stotina hiljada sirijskih izbjeglica”.

Zvanična Ankara optužuje da YPG predstavlja sirijski ogranak organizacije PKK, za koju vlasti Turske navode da je teroristička organizacija odgovorna za smrt najmanje 30.000 osoba u protekla tri desetljeća, te da pod okupacijom drži sjevernosirijske regije na istočnoj obali Eufrata.

EU poziva na smirivanje tenzija

Evropska unija pozvala je u ponedjeljak poslijepodne na smirivanje situacije na sjeveru Sirije i upozorila da bi novi sukobi mogli dovesti do velikog egzodusa stanovništva, reagirajući tako na najavu Turske da će njene trupe početi ofanzivu u pograničnom području, prenosi Tanjug.

Glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da “obnovljena oružana neprijateljstva na sjeveroistoku Sirije neće samo pogoršati patnju civila i dovesti do masovnog raseljavanja nego će i ozbiljno ugroziti trenutne političke napore”, prenosi AP.

Također je rekla da je Unija i dalje posvećena “jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu” Sirije i da dugoročno rješenje sukoba “neće biti postignuto vojnim sredstvima nego zahtijeva istinsku političku tranziciju”.

Izvor: Agencije