Trump podijelio pismo u kojem su demonstranti nazvani teroristima

Američki mediji pišu kako bi pismo moglo biti odgovor na kritiku bivšeg ministra odbrane Jamesa Mattisa (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država objavio je na svom Twitter profilu pismo u kojem mirne demonstrante, koji se nalaze ispred Bijele kuće, nazivaju teroristima. 

“Lažni demonstranti u blizini [ulice] Lafayette nisu bili mirni i nisu pravi”, navodi se u pismu koje dijeli Trump bez ikakvih dokaza koje bi poduprle te tvrdnje, piše Index.

“To su teroristi koji koriste studente ispunjene mržnjom kako bi palili i uništavali. Zlostavljali su i nisu poštivali policiju koja se za to područje spremala uvesti policijski sat.”

Pismo je navodno poslao ratni veteran i bivši Trumpov advokat John Dowd, a američki mediji pišu kako bi pismo moglo biti odgovor na kritiku bivšeg ministra odbrane Jamesa Mattisa koji je ove sedmice Trumpa nazvao prvim američkim predsjednikom koji dijeli naciju, umjesto da je ujedinjuje.

Mattis oštro kritikovao Trumpa

“Donald Trump je prvi predsjednik za mog života koji ne nastoji ujediniti američki narod, čak se ni ne pravi da to pokušava. Umjesto toga, on nas želi podijeliti”, napisao je Mattis. Dodao je i da se američki narod može ujediniti bez njega.

“Kako su nam protekli dani pokazali, to neće biti lako, ali to dugujemo jedni drugima, kao i prošlim generacijama koje su prolijevale krv da bi odbranile naša obećanja i našoj djeci”, napisao je Mattis.

Kao odgovor na predsjednikov pristup, Mattis je u srijedu objavio izjavu u kojoj upozorava kako SAD “mora odbaciti svako razmišljanje o našim gradovima kao o ‘bojnom polju’ na kojem je uniformirana vojska pozvana da ‘dominira'”.

Trumpova čvrsta retorika protiv demonstranata 

Trumpova odluka da podijeli ovo pismo i njegov sadržaj koji opisuje kako Amerikanci ostvaruju svoja ustavna prava stiže u trenucima kada se on i dalje oslanja na svoju čvrstu retoriku protiv nasilnih demonstranata.

U ponedjeljak se Trump proglasio “predsjednikom reda i mira”, kada je išao posjetiti obližnje Nacionalno svetište svetog Ivana Pavla II, a dok je demonstrante policija tjerala sa suzavcem i gumenim mecima.

Nedugo zatim izašao je van i fotografisao se s Biblijom u ruci te održao konferenciju za medije na kojoj je zaprijetio slanjem vojske na ulice kako bi se zaustavili neredi. 

Izvor: Agencije