Trump planira nominirati Rosena za drugog čovjeka pravosuđa

Rosenovu kandidaturu mora potvrditi američki Senat (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump namjerava nominirati Jeffreyja Rosena za zamjenika glavnog državnog tužitelja, saopćila je u utorak navečer Bijela kuća.

Rosen je trenutno zamjenik sekretara u Ministarstvu saobraćaja, a na novoj dužnosti naslijedio bi Roda Rosensteina, koji je imenovao posebnog tužitelja za istragu o mogućem ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore.

Očekuje se kako će Rosenstein podnijeti ostavku do sredine marta.

Američki glavni državni tužitelj William Barr pozdravio je Trumpov izbor, izjavivši kako Rosen ima 35-godišnje iskustvo na najvišim državnim dužnostima, kao i u privatnom sektoru.

Rosenovu kandidaturu mora potvrditi američki Senat.

Nema iskustva

Njegova biografija govori kako je ranije bio na dužnosti glavnog savjetnika u odjelu za saobraćaj i Uredu za upravljanje i budžet (OMB), ali nema iskustva tužitelja ni službenika Ministarstva pravosuđa, što je neobično za zamjenika glavnog državnog tužitelja, navodi agencija Reuters.

Ministarstvo pravosuđa nadgleda provedbu zakona i federalne istrage, uključujući istraživanje mogućeg ruskog utjecaja na predsjedničke izbore 2016. i navodnog dosluha između Trumpove kampanje i Rusije.

Rosenstein je privukao pažnju javnosti nakon što se Trumpov bivši glavni državni tužitelj Jeff Sessions isključio iz istrage o ruskom upletanju u izbore, ostavivši svog dotadašnjeg zamjenika da nadgleda posebnog tužitelja Roberta Muellera i njegov tim.

Rosen je bio nominiran za federalnog sudiju u mandatu republikanskog predsjednika Georgea W. Busha 2008. ali nije dobio potvrdu u Senatu koji je bio pod kontrolom demokrata.

Američka advokatska komora ocijenila ga je dobro kvalificiranim.

Izvor: Agencije