Trump: PKK je vjerovatno gori od ISIL-a u pogledu terorizma

Zašto da štitimo teritorij zemlje koja nije naš prijatelj, rekao je Trump, aludirajući na Siriju (EPA)

Američki predsjedik Donald Trump je rekao i da je Radnička partija Kurdistana (PKK) vjerovatno gora od Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u pogledu terorizma i prijetnje terorizmom.

U obraćanju na konferenciji za medije u Bijeloj kući nakon sastanka s predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom, Trump je istakao da nije iznenađen odlukom Turske da pokrene operaciju „Izvor mira“ na sjeveru Sirije, javila je Anadolija.

„Nije me iznenadila odluka Recepa Tayyipa Erdogana. Već dugo je želio to uraditi, već dugo je gomilao vojnike na sirijskoj granici“, rekao je američki predsjednik.

Podsjetio je da je SAD povukla svoje vojnike sa sjevera Sirije, te da Turska sa kurdskim Jedinicama narodne zaštite (YPG) iz Sirije i PKK-a dugo ratuje.

„Ratuju i na sirijskoj granici. To je sirijska granica. I ja vas pitam zašto štitimo teritorij zemlje (Sirija) koja nije naš prijatelj. Sirija ima određene veze s Kurdima i oni (YPG/PKK) nisu anđeli“, dodao je.

‘SAD vodi borbu protiv ISIL-a’

Istakao je da SAD vodi borbu protiv ISIL-a.

„PKK je vjerovatno gori od ISIL-a u pogledu terorizma i prijetnje terorizmom“, istakao je Trump.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju „Izvor mira“, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti, kako kažu, „teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom“.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je jučer kazao da je od „terorista oslobođeno područje od skoro hiljadu kilometara kvadratnih“ i da će operacija trajati do konačne neutralizacije prijetnje.

YPG je sirijski ogranak organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji.

PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi oružanu borbu protiv Turske.

Izvor: Agencije