Trump: Palestincima uskraćena pomoć da bi pregovarali o miru

Charles Harder, Trumpov adovkat, rekao je da američki predsjednik 'ni na koji način nije uključen u ove poslove' (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump je izjavio da je njegova administracija prekinula finansijsku pomoć Palestincima da bi na njih izvršila pritisak kako bi se vratili pregovorima s Izraelom, prenose izraelski mediji.

“Rekao sam im: ‘Ne plaćamo vas dok ne postignemo dogovor. Ako ne postignemo dogovor, ne plaćamo'”, rekao je on u telefonskom razgovoru s jevrejskim liderima i rabinima pred jevrejsku Novu godinu (Roš Hašana), koja počinje u nedjelju navečer.

Dodao je da njegov tim radi na mirovnom sporazumu između Izraela i Palestine i da je postignut “veliki napredak” tokom protekle godine.

Također je izrazio očekivanje da se iranski lideri vrate pregovorima o novom nuklearnom sporazumu sa SAD-om, kao rezultat sankcija koje su ponovo uvedene protiv Teherana.

Koje će koristi imati Palestinci?

Bivši zvaničnici u njegovom kabinetu, uključujući državnog sekretara Rexa Tillersona, savjetovali su mu da se ne povlači iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Islamskom Republikom iz 2015. godine, ali se on na to odlučio protivno njihovom savjetu, kako je rekao.

Osim Trumpa, u razgovoru su učestvovali njegov visoki savjetnik i zet Jared Kushner i američki ambasador u Izraelu David Friedman.

Trump je ponovio svoju tvrdnju da će Palestinci na neki način imati koristi od njegove odluke da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Međutim, za razliku od ranijih izjava, nije najavio da će SAD učiniti nešto za Palestince, već je neodređeno najavio da će Izrael “učiniti nešto dobro” za njih, ne ulazeći u detalje.

Ambasador Friedman je nedavno kazao da ne postoji potreba za kompenzacijom palestinskoj strani zbog odluke o Jerusalemu, podsjećaju izraelski mediji.

Izrael će platiti ‘veću cijenu’

Trump je u augustu rekao da će Izrael platiti “veću cijenu” u mirovnim pregovorima s Palestincima poslije njegove odluke da u decembru prizna Jerusalem kao samo izraelski i da u maju premjesti američku ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u taj grad.

Palestinci planiraju da u istočnom Jerusalemu bude sjedište njihove buduće nezavisne države.

Izrael je osvojio taj dio Jerusalema u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Učesnici razgovora su, kao i prošle godine, bile pristalice Trumpove politike većinom iz jevrejske ortodoksne zajednice.

Izvor: Agencije