Trump ‘ozbiljno razmišlja’ o ambasadi u Jerusalemu

Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će priznati Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da “ozbiljno razmišlja” da premjesti Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Trump je ovo izjavio u razgovoru za izraelski list Israel Hayom, koji je intervju objavio u petak.

Trump je tokom predizborne kampanje obećao da će premjestiti Ambasadu SAD-a u Jerusalem, što je naišlo na osude međunarodne zajednice i protivljenje Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pismeno je upozorio Trumpa da bi preseljenje Ambasade SAD-a u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem imalo “kobne” posljedice u regiji.

“Preseljenje Ambasade imalo bi kobne posljedice za mirovni proces, na rješenje sa dvije države te stabilnost i sigurnost čitave regije”, poručio je Abbas.

Status Jerusalema

On je pisao i drugim šefovima država, pa tako i čelnicima Rusije, Kine i Evropske unije, pozivajući ih da ne “štede napore” kako bi spriječili to preseljenje.

Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će priznati Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu i da će Ambasadu SAD-a iz Tel Aviva premjestiti u Jerusalem. Tako bi prekinuo sa dosadašnjom politikom SAD-a, kakvu vodi i većina međunarodne zajednice.

Izrael smatra čitav Jerusalem svojom nedjeljivom prijestolnicom, pa tako i njen istočni dio, gdje većinom žive Palestinci i koji je Izrael okupirao 1967. i zatim anektirao. Tu aneksiju međunarodna zajednica nikad nije priznala. Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude prijestolnica njihove države, koju žele stvoriti.

Status Jerusalema jedno je od najtežih pitanja u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Izrael je sklon Trumpovom prijedlogu i dosad je neuspješno pozivao američke predsjednike da premjeste Ambasadu u Jerusalem.

Izvor: Agencije