Trump otpustio Boltona, vršilac dužnosti Charles Kupperman

Donald Trump, John Bolton
Donald Trump je rekao da 'mnoge smiješne izjave' koje mu Bolton pripisuje nikada nisu izrečene i da je to fikcija (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump otpustio je u utorak savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, prenijela je agencija AP, a u utorak navečer iz Bijele kuće za BBC su izjavili da će vršitelj dužnosti američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost biti Charles Kupperman, dosadašnji Boltonov zamjenik, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, odluku o smjeni Boltona Trump je donio jer se nisu slagali u vezi s brojnim pitanjima, kako su prenijele agencije.

“Informirao sam Johna Boltona prošle noći kako njegove usluge više nisu potrebne u Bijeloj kući. Snažno sam se protivio mnogim njegovim prijedlozima, kao i drugi ljudi iz administracije”, objavio je američki predsjednik na društvenoj mreži Twitter.

“Zatražio sam ostavku od Johna [Boltona], koju mi je on dao ovog jutra. Zahvalio sam mu se na službi. Sljedećeg tjedna imenovat ću novog savjetnika za nacionalnu sigurnost.”

Bolton mu je odgovorio, također na Twitteru, napisavši kako je ponudio ostavku u ponedjeljak “i predsjednik Trump je rekao: ‘Pričat ćemo o tome sutra’.”

Odlazak Boltona iznenađenje je za mnoge u Bijeloj kući. Samo sat prije Trumpova tvita ured za medije objavio je kako će se Bolton pridružiti državnom tajniku Mikeu Pompeu i ministru financija Stevenu Mnuchinu na brifingu medijima.

Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić navodi kako otkaz Boltonu može imati i posljedice po američku politiku prema Zapadnom Balkanu.

Bolton je uvijek bio čudan izbor za Trumpova trećeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, navode agencije, dodajući kako se loše uklapao u izolacionističke objave “Amerika prvo” predsjednika SAD-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije