Trump otkriva detalje plana za mir na Bliskom istoku

Predviđa se kako će u utorak Trump imati zajedničku konferenciju sa Netanyahuom u Bijeloj kući gdje će predstaviti plan (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump najvjerovatnije će danas otkriti detalje svog dugo odlaganog prijedloga za mir na Bliskom istoku izraelskim liderima, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

On će danas održati odvojene sastanke sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim rivalom na predstojećim izborima, liderom stranke Plavo i belo Bennyjem Ganzom, dodaje Reuters.

Predviđa se kako će u utorak Trump imati zajedničku konferenciju sa Netanyahuom u Bijeloj kući gdje će predstaviti plan.

Bijela kuća se nada kako će Trump, ukoliko za plan dobije podršku i Netanyahua i Ganza, pomoći da se napravi nekakav napredak.

Kako se navodi, Trumpov plan je rezultat trogodišnjih napora viših savetnika Jarreda Kushnera i Avi Berkoviz, kao i Jasona Greenblata.

Prijedlog je napisan na više od 50 strana i ima za cilj da riješi najteži problem na Bliskom istoku.

Palestinsko upozorenje

Lideri Palestinaca rekli su u nedjelju kako razmatraju povlačenje iz mirovnog sporazuma iz Osla koji trenutno uređuje veze Izraela i Palestinske samouprave, ako Trump objavi svoj mirovni plan za Bliski istok.

Ako Trump objavi svoj prijedlog, a najavio je kako će to učiniti do utorka, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) zadržava pravo da se „povuče iz dogovora o privremenoj“ samoupravi, rekao je za agenciju AFP Saeb Erakat, glavni sekretar PLO-a.

Dogovor o privremenoj samoupravi je službeni naziv dokument iz Osla.

„Tim planom privremena okupacija postaje trajna“, dodao je Erekat.

Palestinci su već najavili da se povlače iz američke inicijative koja obuhvaća, kako tvrde, izraelsku aneksiju Jordanske doline i jevrejskih naselja na palestinskim područjima te priznanje Jerusalema kao jedine prijestolnice Izraela. No, ovo je prvi put da Palestinci otkrivaju dio svoje strategije ako SAD objavi svoj plan.

Na temelju privremenog dogovora, poznatog kao Oslo II koji su u septembru 1995. potpisali PLO i Izrael, Zapadna obala bila bi podijeljena na zonu A pod palestinskom civilnom i sigurnosnom kontrolom, na zonu B pod palestinskom civilnom i izraelskom sigurnosnom kontrolom te zonu C pod izraelskom civilnom i sigurnosnom kontrolom.

Taj privremeni dogovor je trebao isteći 1999., ali su ga obje strane prešutno nastavile primjenjivati.

Izvor: Agencije