Trump otkazao vojnu paradu

Trump je prošle godine pozvao na održavanje patriotske vojne parade, nakon što je prisustvovao proslavi Dana Bastilje u Parizu (EPA)

Američki predsednik Donald Trump je izjavio da je otkazao vojnu paradu planiranu za novembar, jer je cena “apsurdno visoka” i da će, umesto toga, posetiti Pariz 11. novembra kako bi prisustvovao komemoraciji za Dan veterana.

Američko Ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da je odgodilo održavanje parade bar do naredne godine, podseća Reuters.

“Možda ćemo uraditi nešto naredne godine kada troškovi (održavanja parade) značajno padnu”, napisao je Trump na Twitteru, nakon što su se pojavile spekulacije da bi parada koštala SAD oko 92 miliona dolara.

Ranije ove godine, direktor za budžet Bele kuće rekao je Kongresu da bi parada koštala poreske obveznike između 10 i 30 miliona dolara.

Procena je načinjena na osnovu troškova ranijih sličnih parada, poput one koja je u Vašingtonu organizovana 1991. godine u čast završetka prvog Zalivskog rata.

Trump htio nadmašiti paradu za Dan Bastilje

Trump je prošle godine pozvao na održavanje patriotske vojne parade, nakon što je prisustvovao proslavi Dana Bastilje u centru Pariza na poziv francuskog predsednika.

Tom prilikom je, kako podseća agencija AP, rekao: “Pokušaćemo i mi ovo i probaćemo da ih nadmašimo”.

U međuvremenu, druga Trumpova odluka – da nekadašnjem direktoru CIA Johnu Brennanu, koji ga otvoreno kritikuje, oduzme dozvolu za pristup tajnim dokumentima, izazvala je oštru reakciju penzionisanog generala američke mornarice Williama H.Mcravena.

General koji je nadgledao akciju američkih specijalaca koji su ubili Osamu bin Ladena uputio je otvoreno pismo predsedniku Sjedinjenih Američkih Država u kome mu je poručio da je osramotio Amerikance, ponizio SAD na svetskoj sceni i podelio naciju.

“Dragi gospodine predsedniče, bivši direktor CIA John Brennan, kome ste oduzeli pristup tajnim dokumentima, jedan je od najboljih javnih službenika koje sam ikada upoznao. Samo je nekolicina Amerikanaca uradila više od Johna kako bi zaštitila svoju zemlju. On je čovek neuporedivog integriteta, čija iskrenost i karakter nikada nisu bili dovedeni u pitanje, osim od strane onih koji ga ne poznaju”, napisao je Mcraven, a preneo Washington post.

General Trumpu: Osramotili ste nas

On je rekao i da bi mu bila čast da i njemu oduzme pristup tajnim dokumentima kako bi mogao svoje ime da doda na listu muškaraca i žena koji su istupili protiv Trumpa.

Kako je rekao, i on je, poput mnogih Amerikanaca, mislio da će Trump, kada je postao predsednik prerasti u lidera kakvog američka nacija zaslužuje.

“Dobar lider se trudi da podstiče najbolje u svojoj administraciji. Dobar lider predstavlja primer koji drugi treba da slede. Dobar lider uvek stavlja interese drugih ispred svojih. Vaše liderstvo, nažalost, pokazalo je tako malo od tih vrednosti. Vi ste nas, vašim odlukama, osramotili pred našom decom, ponizili na svetskoj sceni i, što je najgore, podelili nas kao naciju”, poručio je Mcraven Trumpu.

On je dodao i da se Tramp vara ako misli da će “taktika iz McCarthyeve ere” suzbiti glasove kritike.

“Kritike će se nastaviti dok ne postanete onakav predsednik za kakvog smo se nadali da ćete biti”, rekao je Mcraven.

Izvor: Agencije