Trump otkazao sastanak G7 u Camp Davidu

Skupina G7
Trump je na sastanku G7 naglasak namjeravao staviti na gospodarstvo, zaobilazeći tradicionalne teme kao što su klimatske promjene (EPA)

Predsjednik Donald Trump otkazat će zbog korona virusa sastanak vođa G7 koji se u lipnju trebao održati u Camp Davidu, a umjesto toga održat će video-konferenciju, priopćila je Bijela kuća, prenosi agencija Hina.

Ta je odluka donesena dok države diljem svijeta radi sprječavanja širenja virusa zatvaraju granice i zabranjuju putovanja.

Trump je početkom tjedna održao videokonferenciju s čelnicima najvećih svjetskih industrijskih zemalja i namjerava je ponoviti u travnju, svibnju i lipnju, za kada je bio zakazan sastanak u Marylandu.

Savjetnik Bijele kuće za gospodarstvo Larry Kudlow, koji je i Trumpov “vodič” za G7, o tom je potezu obavijestio svoje kolege.

Sazivanje video-konferencijom

“Kako bi sve zemlje sve svoje resurse mogle posvetiti rješavanju zdravstvenih i gospodarskih izazova s kojima ih suočava Covid-19, i po uputama predsjednika Trumpa, direktor nacionalnog gospodarskog vijeća i američki vodič za G7 2020. Larry Kudlow obavijestio je svoje kolege da će se sastanak čelnika G7, kojemu je domaćin trebao biti SAD u lipnju u Camp Davidu, održati putem video-telekonferencije”, izjavio je Reutersu glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere, kako prenosi Hina.

Bijela kuća obavijestila je ostale članove G7 da će, kako bi se nastavila bliska suradnja, predsjednik Trump sazvati čelnike video-konferencijom u travnju i svibnju, kao što je učinio i ovoga tjedna, dodao je.

Bijela kuća donijela je odluku o toj promjeni u sklopu borbe protiv širenja virusa.

Uobičajeno je da svaka zemlja uz čelnike pošalje veliko izaslanstvo na sastanak G7, koji prati i velik broj novinara iz cijeloga svijeta.

Trump je na sastanku G7 naglasak namjeravao staviti na gospodarstvo, zaobilazeći tradicionalne teme koje su obično u vrhu programa, kao što su klimatske promjene.

Trump razljutio Evropu

Isprva je kanio ugostiti čelnike na jednome od svojih imanja na Floridi, ali je te planove otkazao nakon kritika da će od toga sastanka imati financijsku korist.

Članovi G7 su Sjedinjene Države, Italija, Japan, Kanada, Francuska, Njemačka, Britanija i Europska unija.

Trump je Europu razljutio nametnuvši zabranu putovanja njihovim građanima, prije nego što je o tome obavijestio europske čelnike.

Europa je, u međuvremenu, postala epicentar korona virusa, podsjeća agencija Hina.

Izvor: Agencije