Trump: Ostajemo u Iraku da bismo nadgledali Iran

Trump kaže da planira da zadrži mali broj vojnika u Afganistanu i da američke snage mogu da se vrate tamo ako bude neophodno (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da želi da zadrži vojsku u Iraku kako bi mogao da nadgleda Iran jer “ta zemlja predstavlja pravi problem.”

“Potrošili smo bogatstvo na izgradnju te nevjerovatne baze (Al-Assad u Iraku). Jedan od razloga zašto želim da je zadržim je što želim da osmatram Iran, jer je Iran pravi problem”, rekao je Trump u nedjelju objavljenom intervjuu za CBS.

On je naveo da će, u slučaju da Iran želi da proizvodi nuklearno oružje, Washington za to saznati prije nego što se dogodi, prenosi Beta.

Obavještajne aktivnosti

“Nastavit ćemo da posmatramo i ako bude problema, ako neko želi da pravi nuklearno oružje ili druge stvari, znat ćemo prije nego što to urade”, kazao je Trump.

Govoreći o Afganistanu, Trump je rekao da planira da zadrži mali broj vojnika u toj zemlji i da američke snage mogu da se vrate tamo ako bude neophodno.

“Ostavit ću obavještajce tamo i ako vidim da se formiraju gnijezda, uradit ću nešto povodom toga”, kazao je američki predsjednik.

Izvor: Agencije