Oglasi

Trump optužio Demokratsku stranku da je protužidovska

Zastupnički dom Kongresa SAD-a prihvatio je rezoluciju u kojoj se osuđuje govor mržnje, ali se posebno ne osuđuju izjave Ilhan Omar u vezi Izraela.
Ilhan OmarIlhan Omar je osudila što neki lobiji promiču 'odanost stranoj zemlji', smjerajući na AIPAC, moćni proizraelski lobi u SAD-uEPA

Američki predsjednik Donald Trump optužio je u petak Demokratsku stranku da je postala "protužidovska", nakon burnih rasprava koje je potaknula izjava muslimanske zastupnice o američkoj potpori Izraelu.

Zastupnički dom, u kojemu su demokrati u većini, prihvatio je u četvrtak rezoluciju u kojoj se osuđuje govor "mržnje", ali se posebno ne osuđuju izjave Ilhan Omar, jedine pokrivene kongresnice.

Čelnik Bijele kuće, koji je zaredao s napadima na tu mladu zastupnicu Minnesote, čije su izjave potaknule napetosti među demokratima, nazvao je glasovanje "sramotom".

Optužbe i pobuna zastupnika

"Demokrati su postali protuizraelska stranka, postali su protužidovska stranka, i to je žalosno", rekao je u Trump u vrtu Bijele kuće, nakon čega je otputovao u Albamu, saveznu državu na jugu koju su poharala silovita tornada, prenosi Hina.

Ilhan Omar, jedna od prvih dviju muslimanki u američkom Kongresu, osudila je što neki lobiji promiču "odanost [zastupnika] stranoj zemlji", smjerajući na AIPAC, moćni proizraelski lobi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na to su se podigli mnogi glasovi, koji su osudili izjave koje, ističu, podsjećaju na stereotipe o navodnoj "dvostrukoj lojalnosti" Židova koji tobože nisu "odani" zemlji u kojoj žive.

Demokratski čelnici su, reagirajući na polemiku, prvo pustili u optjecaj rezoluciju o antisemitizmu, ali su se zastupnici pobunili govoreći da je Ilhan Omar navodno posebno na meti jer je žena, Afroamerikanka i muslimanka.

Diskriminacije muslimana i manjina

U tekstu o kojemu je postignut konsezus i koji je u četvrtak prihvaćen velikom većinom, osuđuje se antisemitizam, ali i diskriminacija muslimana te "nesnošljivost prema bilo kojoj manjini".

Oštro osudivši antisemitizam, senator i kandidat na predsjedničkim izborima 2020. godine Bernie Sanders, koji je Židov, stao je u obranu Omar.

"Ne smijemo poistovjećivati antisemitizam i legitimnu kritiku [izraelski premijer, Benjamin] Netanyahuove desne Vlade", rekao je on.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.