Trump optužen da ‘podstiče pobunu’ i ‘širi laži’

Donald Trump konstantno izražava želju da se ekonomija brzo pokrene (EPA)

Guverner Washingtona Jay Inslee optužio je Donalda Trumpa da „podstiče domaću pobunu i širi laži“, nakon što je američki predsjednik poručio svojim pristalicama da „oslobode“ tri savezne države koje vode demokratski guverneri.

„Predsjednikove poruke ohrabruju nezakonite i opasne postupke. On dovodi milione ljudi u opasnost od zaraze korona virusom“, poručio je Inslee u seriji tvitova.

„Njegovi pozivi ljudima da ‘oslobode’ države mogu dovesti do nasilja. Vidjeli smo to i ranije. Predsjednik podstiče pobunu i širi laži, čak i onda i kada njegova administracija tvrdi da je virus smrtonosan i da je pred nama dug put prije podizanja restrikcija“, dodao je.

Inslee je poruke postavio nakon što je Trump zapravo podržao rastuće prteste protiv restrikcija koje su uvedene da bi se zaustavilo širenje virusa.

‘Tri države rade previše’

„Oslobodite Minnesotu!“, „Oslobodite Michigan!“, „Oslobodite Virginiju“, napisao je ranije Trump na Twitteru, te se osvrnuo i na guvernera New Yorka Andrewa Cuoma, koji je kritikovao državne mjere. Cuomo bi, kako je napisao Trump, trebao više vremena provoditi „radeći“, a manje „žaleći“ se.

Trump je poruke postavio dan nakon što je pisao da je odluka o tome kada će države otvoriti svoje ekonomije na guvernerima.

U petak, branio je poruke koje je postavio na Twitter, dodajući da tri države rade „previše“ i da nije zabrinut zbog protesta.

Trump konstantno izražava želju da se ekonomija brzo pokrene, a ranije ove sedmice je tvrdio da ima „potpune ovlasti“ po tom pitanju, iako su restriktivne mjere uveli lokalni lideri, a ne državni.

Izvor: Al Jazeera i agencije