Trump OPEC-u: Smjesta smanjite cijene!

Trump je kazao da je Saudijska Arabija pristala povećati proizvodnju nafte (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ponovno je optužio Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) za podizanje cijena nafte i zatražio od njenih članica da učine više.

“Monopol OPEC-a mora zapamtiti da su cijene nafte visoke, a oni ne čine gotovo ništa da pomognu. Ako išta, oni podižu cijene dok Sjedinjene Države brane mnoge od OPEC-ovih članica za vrlo malo novca. To mora biti dvosmjerna ulica. Smjesta smanjite cijene!”, napisao je Trump na Twitteru.  

Republikanski predsjednik proteklih je sedmica u nekoliko navrata napao OPEC. Povećanje cijena benzina moglo bi Trumpu stvoriti političku glavobolju uoči srednjoročnih kongresnih izbora koji će se održati u novembru. 

Poziv Saudijskoj Arabiji

Trump je u subotu kazao da je Saudijska Arabija, na njegov zahtjev, pristala povećati proizvodnju nafte, “možda za dva miliona barela na dan, kako bi nadoknadila razliku” zbog “napetosti i disfunkcionalnosti u Iranu i Venezueli” i spriječila porast cijena na tržištu.

Trumpovi prigovori upućeni OPEC-u događaju se istovremeno s pojačanim američkim pritiskom na evropske saveznike da prestanu kupovati iransku naftu.

Izvor: Agencije