Trump odustao od kibernetičke saradnje s Rusijom

Donald Trump se tokom predsjedničke kampanje zalagao za poboljšanje odnosa s Rusijom (Reuters)

Predsjednik SAD-a Donald Trump povukao je riječ o tome da će s Rusijom osnovati jedinicu za cyber sigurnost, napisavši na Twitteru da ne misli da bi se to moglo ostvariti, što je uradio samo nekoliko sati nakon što su ga oštro kritizirali republikanci, rekavši da se Moskvi ne može vjerovati.

Trump je u nedjelju napisao na Twitteru da su on i predsjednik Rusije Vladimir Putin na marginama samita Grupe 20 razgovarali o formiranju jedinice za cyber sigurnost, kako bi pokušali izbjeći probleme kao što je cyber miješanje u izbore, navodi Reuters.

Ideju su odmah kritizirali republikanci, koji su se zapitali da li bi SAD trebao sarađivati s Moskvom nakon navodnog miješanja Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

“Nije najgluplja ideja koju sam čuo, ali tu je negdje”, rekao je senator Lindsey Graham.

Pokušaj ‘objašnjavanja’ ideje

Bivši ministar odbrane Ash Carter, koji je služio u administraciji bivšeg predsjednika SAD-a Baraka Obame, rekao je da je Trumpova ideja kao kada bi s čovjekom koji vam je opljačkao kuću osnovali grupu za borbu protiv krađa.

Trumpovi savjetnici, među kojima i državni sekretar SAD-a Rex Tillerson i ministar finansija Steven Mnuchin, nedavno su pokušali objasniti Trumpovu ideju.

Mnuchin je u subotu rekao da su se Trump i Putin dogovorili da naprave cyber jedinicu koja će se postarati da ne dolazi do bilo kakvog miješanja, da će raditi na cyber sigurnosti zajedno.

Trump je kasnije u nedjelju, nakon reakcije republikanaca, pokušao “smiriti ideju” koju je imao s Putinom tokom razgovora na marginama samita G20.

“Činjenica da smo predsjednik Putin i ja razgovarali o jedinici za cyber sigurnost ne znači da ja mislim da se može dogoditi. Ne može”, napisao je Trump na Twitteru i potom pomenuo dogovor o obustavi vatre u Siriji.

Poboljšanje odnosa s Moskvom

Republikanski senator John McCaine shvata Trumpovu želju da poboljša odnose s Rusijom, ali je rekao da cijena mora biti plaćena.

“Cijena mora biti plaćena. Nije bilo nikakve kazne. Vladimir Putin uspio se izvući s pokušajem da izmijeni ishod naših izbora”, kazao je McCaine, navodi Reuters.

Trump se tokom predsjedničke kampanje zalagao za poboljšanje odnosa s Rusijom, međutim, do sada nije imao uspjeha, jer se njegova administracija našla pod istragom zbog navodnih veza njegovih bliskih saradnika s Rusijom.

Član Predstavničkog doma SAD-a Adam Schiff rekao je da Rusija ne bi bila kredibilan partner za cyber sigurnost.

“Ukoliko nam je to najbolja odbrana izbora, onda je bolje da pošaljemo izborne listiće u Moskvu”, kazao je Schiff.

Izvor: Agencije