Trump odlučio da američka delegacija neće ići u Davos

Donald Trump je zbog 'shutdowna' otkazao i putovanje Nancy Pelosi u Afganistan (Arhiva)

Predsjednik SAD-a Donald Trump je odlučio otkazati dolazak američke delegacije na Svjetski ekonomski forum u Davosu iduće sedmice, zbog djelomičnog prekida rada savezne vlade, saopćila je Bijela kuća.

“Iz poštovanja prema 800.000 američkih zaposlenika koji ne primaju platu i kako bi dobio podršku svog tima, predsjednik Trump je otkazao putovanje svoje delegacije na Svjetski ekonomski forum u Davos, u Švicarskoj”, rekla je Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, sedam dana nakon što je Trump otkazao svoje sudjelovanje na tom događaju.

Umjesto njega, na forum, koji će biti održan od 21. do 25. januara, trebali su putovati državni sekretar Mike Pompeo, ministar trgovine Wilbur Ross i ministar finansija Steven Mnuchin.

Slip ekonomske i političke elite

Svjetski ekonomski forum u švicarskom skijalištu Davos mjesto je susreta svjetske ekonomske i političke elite, na kojemu se očekuje 3.000 sudionika, među kojima 65 predsjednika država i vlada.

Zbog “pretrpanog programa”, na forum neće doći ni francuski predsjednik Emmanuel Macron, kao ni britansdka premijerka Theresa May, koja se bavi Brexitom.

Nešto ranije, Trump je zbog “shutdowna” otkazao putovanje Nancy Pelosi, demokratske predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, u Afganistan, gdje je trebala putovati vojnim avionom.

Izvor: Agencije