Trump odgodio više carine na uvoz čelika za Kanadu, EU i Meksiko

Aluminij
Izvor blizak pregovorima je otkrio kako nakon 1. lipnja više neće biti produljenja izuzeća (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump odgodio je uvođenje novih carina na uvoz čelika i aluminija za Kanadu, EU i Meksiko do 1. lipnja te je postigao dogovor o trajnim izuzećima za Argentinu, Australiju i Brazil, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak. 

Odluka je donesena u ponedjeljak navečer, samo nekoliko sati prije nego su privremena izuzeća za te zemlje trebala isteći.

U priopćenju je Bijela kuća objavila da će pojedinosti dogovora s Brazilom, Argentinom i Australijom uskoro biti  finalizirane, ali nije otkrila uvjete.

“Administracija također produljuje pregovore s Kanadom, Meksikom i EU-om na zadnjih 30 dana. U svim tim pregovorima administracija je usmjerena na kvote koje će ograničiti uvoz, spriječiti pretovar i zašititi nacionalnu sigurnost”, stoji u priopćenju Bijele kuće, kako prenosi Hina. 

SAD: Kvote za zaštitu američkih proizvođača

Izvor blizak pregovorima je otkrio kako nakon 1. lipnja više neće biti produljenja izuzeća. 

Trump je 23. ožujka nametnuo 25 posto carina na uvoz čelika i 10 posto na aluminij, ali je odobrio privremena izuzeća za Kanadu, Meksiko, Brazil, EU, Australiju i Argentinu.

Također je odobrio trajno izuzeće na carine za čelik za Južnu Koreju.

Američki predsjednik se poziva na trgovinski zakon iz 1962. kojem je cilj zaštita američkih proizvođača čelika i aluminija.

Trumpova administracija tvrdi da umjesto tarifa, zemlje koje su veliki izvoznici aluminija i čelika trebaju dogovoriti kvote kojima bi se zajamčila sigurnost američkim proizvođačima.

Uvjeti dogovora s Brazilom, Argentinom i Australijom, koje su izbjegle američke carine, su nejasni, no Južna Koreja je dobila trajno izuzeće na carine za čelik pristavši na kvote koje će smanjiti njezine isporuke čelika za oko 30 posto u odnosu na razine iz 2017. godinu.

Seul je još uvijek obuhvaćen američkim carinama što se tiče aluminija.

EK: Samo produžavanje nesigurnosti

No, Kanada, Meksiko i EU inzistiraju da neće pristati na kvote kako bi dobili trajno izuzeće iz američkih carina.

Kanada je najveći izvoznik čelika u SAD i kanadska i američka industrija se dosta isprepliću.

Europska komisija ocijenila je u utorak da SAD samo produžava “nesigurnost tržišta” produljenjem u zadnji čas razdoblja privremenog izuzeća carinskih prava na uvoz čelnika i aluminija za EU i druge. 

“Američka odluka produžava nesigurnost tržišta koja već pogađa trgovinske odluke”, reagiralo je europsko izvršno tijelo u priopćenju ponovivši da bi “EU trebao biti potpuno i konačno izuzet iz tih mjera jer ih se ne može opravdati razlozima nacionalne sigurnosti”.

Izvor: Agencije