Trump odgađa uvođenje dodatnih carina na automobile

Evropa strahuje od carina na automobile, posebno Njemačka (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pristao je odgoditi do šest mjeseci, posebno za Evropsku uniju i Japan, uvođenje dodatnih carina za automobilski sektor.

“Ministar trgovine treba nastaviti pregovore o sporazumu i u roku od 180 dana obavijestiti američkog predsjednika o rezultatima pregovora”, piše u saopćenju Bijele kuće.

Washington ističe da se u izvještaju Ministarstva trgovine od 17. februara upozorava da su “istraživanja i razvoj automobilske industrije ključni za nacionalnu sigurnost”.

“Američka odbrambena industrija ovisi o automobilskom sektoru za razvoj tehnologija bitnih za održavanje naše vojne prevlasti”, ocjenjuje se u izvještaju.

Evropa strahuje od carina

“U zadnja tri desetljeća rast uvoza automobila i rezervnih dijelova, a u sprezi s drugim elementima, osigurao je stranim proizvođačima da steknu konkurentsku prednost pred američkim proizvođačima”, navodi se.

Ministarstvo trgovine stoga preporučuje mjere prilagođavanja za uvoz automobila, kako ne bi bila ugrožena nacionalna sigurnost.

Ministar trgovine Wilbur Ross preporučuje nastavak pregovora i postizanje sporazuma s drugim zemljama.

Evropa strahuje od carina na automobile, posebno Njemačka, koja je veliki i snažan proizvođač automobila.

Evropska komisija pozdravila je u petak Trumpovu odgodu odluke o tome hoće li uvesti carine na uvezene automobile te saopćila kako je spremna pregovarati o transatlantskom trgovinskom sporazumu, koji bi uključio i automobile.

EK: Carine se mogu izbjeći

“Pozdravljamo što, bez obzira na određena neslaganja EU-a i SAD-a, ostaju vjerni sporazumu koji su sklopili predsjednik EK-a [Jean-Claude] Juncker i američki predsjednik Trump 25. juna 2018. Godine. Stoga se dodatne carine u oba smjera mogu izbjeći”, rekao je glasnogovornik EK-a.

Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstroem napisala je na Twitteru kako odbacuje tezu da je evropski izvoz automobila prijetnja za američku nacionalnu sigurnost, dodavši kako je EU spremna pregovarati o zasebnom trgovinskom sporazumu, koji bi uključio i automobile, no ne o sporazumu koji bi kršio pravila Svjetske trgovinske organizacije – WTO.

Ona je kazala kako će o trgovinskim odnosima pregovarati s američkim predstavnikom Robertom Lightizerom u Parizu sljedeće sedmice.

Izvor: Agencije