Trump: Odbrojani dani komunizmu u Venezueli, Kubi i Nikaragvi

"Oči cijelog svijeta danas su uprte u vas", upozorio je Trump (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u ponedjeljak venecuelanske vojne zapovjednike da izlažu opasnosti svoju budućnost i živote ako se ne priključe opozicionom čelniku i samoproglašenom predsjedniku Juanu Guaidou.

“Oči cijelog svijeta danas su uprte u vas”, upozorio je Trump, u govoru koji je održao u Miamiju pred venecuelanskom zajednicom Floride. Pozvao je venecuelanske časnike koji su i dalje lojalni predsjedniku Nicolasu Maduru da dopuste ulazak humanitarne pomoći u zemlju.

“Možete birati hoćete li prihvatiti velikodušnu ponudu predsjednika Guaidoa i živjeti u miru među vašima (…) Ako ne, možete se odlučiti i na drugi put: nastaviti podržavati Madura. U tom slučaju, nećete se imati kamo skloniti, neće biti izlaza. Sve ćete izgubiti”, upozorio je američki predsjednik.

„Odbrojani dani“

Čelnik Bijele kuće je u pratnji supruge Melanije koju su venecuelanske izbjeglice dočekale snažnim pljeskom, nazvao socijalističkog predsjednika Madura, kojeg Washington više ne želi na vlasti, “kubanskom marionetom”. U oštrom govoru protiv “socijalizma” Trump je ocijenio da su “odbrojani dani komunizmu u Venezueli, ali i u Nikaragvi i na Kubi”.

Američke vlasti znaju gdje su “milijarde dolara koje je ukrala” šačica pripadnika režima na vlasti u Caracasu, dodao je.

Rekavši da prednost daje “mirnoj predaji vlasti”, Trump je ponovio da su “sve mogućnosti” na stolu što se tiče te zemlje koju potresa teška ekonomska kriza koja je pokrenula egzodus više od 2,3 miliona stanovnika, pokazuju UN-ovi podaci.

Izvor: Agencije