Trump odbija saradnju sa demokratama

Američki predsjednik izjavio je da je nemoguće razgovarati o infrastrukturi i ostalim temama dok se govori o istragama (Reuters)

Dok sve više demokrata u američkom Kongresu traži da se smjesta pokrene postupak opoziva predsjednika SAD-a, predsjedavajuća Zastuničkog doma Nancy Pelosi optužila je Trumpa da je umiješan u „slučaj zataškavanja“, prenio je Tanjug.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka demokrata na Capitol Hillu, Pelosi je rekla da niko nije iznad zakona, uključujući i predsjednika, te je dodala:

„Mi vjerujemo da je predsjednik SAD-a uključen u slučaj zataškavanja“.

‘Nemoguće razgovarati’ 

Pelosi je ovu izjavu, kako prenosi Reuters, dala sat prije zakazanog sastanka u Bijeloj kući gdje su ona i drugi lideri Kongresa trebali razgovarati sa američkim predsjednikom o daljem razvoju infrastrukturnih projekata u zemlji.

No, Trump je taj sastanak prekinuo, te izjavio da sa demokratskim zastupnicima u Kongresu SAD-a neće razgovarati o politici dok nastavljaju s istragama protiv njega.

U oštrom istupu pred Bijelom kućom, američki predsjednik izjavio je da je nemoguće razgovarati o infrastrukturi i ostalim temama dok se govori o istragama.

„Ne možete tako“, rekao je Trump.

Pelosi je, pak, nakon prekida sastanka izjavila da se “moli za Trumpa”.

Nancy Pelosi je nakon prekida sastanka izjavila da se 'moli za Trumpa'

Zahtjevi za opoziv američkog predsjednika sve su brojniji, naročito nakon odbijanja bivšeg pravnog savjetnika Bijele kuće da se, usprkos obavezujućem pozivu Zastupničkog doma za svjedočenje u vezi sa istragom Roberta Muellera o opstrukciji pravde, da se pojavi na saslušanju u Kongresu. To je uticalo na mnoge demokrate, koji su ionako naginjali pokretanju postupka opoziva, da to sada jasno i izgovore.

‘Lov na vještice protiv mene’

Neke druge visoko rangirane demokrate, među kojima je i predsjedavajuća Zastupničkog doma Pelosi, nisu, međutim, tome naklonjeni, već smiruju strasti i trude se mjesecima da zadrže zahtjeve većeg broja mladih demokratskih predstavnika da se pokrene postupak za opoziv predsjednika. 

Trump je danas odgovorio na optužbe i poručio da je njegov rad transparentan, da se nikad nije bavio zataškavanjem i da demokrate nemaju osnova za svoje optužbe.

On je na svom nalogu na Twitteru napisao:

„Kao što dugo ukazujem, a sada je to i potvrđeno, ovo je lov na vještice uperen protiv Republikanske partije i mene, a druga strana je izazvala problem, a ne mi!“

On je danas poručio i da demokrate moraju da se opredijele da li žele da provode istragu ili da sarađuju sa njim na prioritetnim projektima za SAD, navodi agencija.

Izvor: Agencije