Trump od Indije zahtijeva povlačenje carina

Trump se s Modijem sastaje u petak u Osaki

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od Indije ukidanje nedavno uvedenih carina na američke proizvode uoči sastanka s indijskim premijerom Narendrom Modijem koji će se održati na marginama summita G20 u japanskoj Osaki.

Zahtjev dolazi samo dan nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo posjetio Indiju te je zajedno s indijskim kolegom Subrahmanyam Jaishankarom pokušao ublažiti trgovinske razmirice.

Sjedinjene Američke Države nedavno su ukinule trgovinske povlastice Indiji, a New Delhi je odgovorio nametanjem carina na dvadesetak američkih proizvoda.

“Radujem se razgovoru s premijerom Modijem o tome da je Indija, koja je godinama nametala velike carine SAD-u, nedavno ih opet povećala”, napisao je Trump na Twitteru par sati prije nego li je sletio u Osaku.

Odnosi dvije zemlje pod pritiskom

“To je neprihvatljivo i carine moraju biti ukinute”, dodao je.

Iako je Trump često govorio kako ima dobar odnos s Modijem te unatoč potencijalu koji Indija ima u regiji kao protuteža Kini, odnosi između New Delhija i Washingtona su pod pritiskom.

New Delhi želi kupiti ruski raketni sustav obrane S-400 čija bi kupnja mogla uzrokovati američke sankcije, a dvije države su također u sukobu i zbog američkih sankcija nametnutih Iranu.

Trump se s Modijem sastaje u petak ujutro po lokalnom vremenu u Osaki.

Izvor: Agencije