Trump od Erdogana zatražio trenutno primirje u Siriji

Sankcije će, prema Trumpu, biti usmjerene protiv turskih čelnika i svake osobe koja pridonosi destabiliziranju sjeveroistoka Sirije (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence potvrdio je da je predsjednik Donald Trump razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom i zatražio trenutno primirje u Siriji.

“Sjedinjene Američke Države nisu dale zeleno svjetlo Turskoj da napadne Siriju”, rekao je Pence novinarima ispred Bijele kuće, javlja Hina, pozivajući se na Reuters.

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić javlja da će “Pence predvoditi američko izaslanstvo koje ide u ‘regiju’ s ciljem uspostave primirja i otpočinjanja mirovnih pregovora”.

Američki ministar financija Steven Mnuchin, koji se pridružio Penceu, rekao je da Ministarstvo financija poduzima gospodarske mjere protiv turskih ministarstava i visokih dužnosnika turske Vlade, kao odgovor na turske vojne operacije u Siriji.

Turska je prošlog tjedna pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku Sirije na Jedinice narodne zaštite – YPG, kurdsku skupinu koju podržavaju zapadne zemlje zbog njezine uloge u borbi protiv pripadnika oružane grupe Islamske države Irak i Levant – ISIL.

‘Spreman sam uništiti tursku ekonomiju’

Do ofenzive je došlo nakon što je Trump odlučio povući vojne snage iz dvije ispostave na sjeveru Sirije gdje su američki vojnici već godinama stacionirani.

U međuvremenu je Trump potpisao uredbu o uvođenju sankcija turskim čelnicima te naglasio da će zaustaviti pregovore o trgovinskom sporazumu i povećati carine na čelik za 50 posto, kao odgovor na ofenzivu Ankare na sjeveroistoku Sirije.

Sankcije će, prema Trumpu, biti usmjerene “protiv turskih čelnika i svake osobe koja pridonosi destabiliziranju sjeveroistoka Sirije”, prenosi Reuters.

U priopćenju američkog predsjednika se ne navodi koje će osobe biti obuhvaćene, ali se naglašava da će uredba omogućiti Washingtonu “moćne dodatne sankcije” onima koji bi mogli biti uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava, opstrukciju prekida vatre te onemogućavanje raseljenima da se vrate kućama.

“Potpuno sam spreman brzo uništiti tursko gospodarstvo ako turski čelnici nastave tim opasnim i uništavajućim putem”, dodao je Trump.

Ponovio je da će povući ostale američke vojnike iz Sirije, osim male skupine na jugu zemlje, te rekao da će oni biti preraspodijeljeni u druge dijelove regije kako bi nadzirali situaciju.

Oglasio se i američki državni tajnik Michael Pompeo, potvrdivši da će Washington sankcionirati tursku Vladu, kao odgovor na vojnu ofenzivu na sjeveroistoku Sirije.

Pompeo: Odgovor na tursku ofanzivu

U tom smislu naveo je kako je Trump “potpisao izvršnu naredbu da pritisne Tursku kako bi zaustavila svoju vojnu ofenzivu na sjeveroistok Sirije i prihvatila trenutno primirje”.

“Izvršna naredba daje Ministarstvu financija da uvede sankcije pojedincima, entitetima ili suradnicima Vlade Turske koji su uključeni u akcije koje ugrožavaju civile ili dovode do daljnjeg pogoršanja mira, sigurnosti, i stabilnost na sjeveroistoku Sirije”, naveo je Pompeo u svojoj izjavi.

Prema njegovim riječima, trojica visokih turskih dužnosnika, Ministarstvo energetike i Ministarstvo obrane već su određeni za primjenu sankcija.

“Kao što je predsjednik jasno rekao, postupci Turske na sjeveroistoku Sirije ozbiljno narušavaju kampanju protiv ISIL-a, ugrožavaju civile i sigurnost cijele regije. Ako Turska nastavi, to će pogoršati rastuću i zastrašujuću humanitarnu krizu, s potencijalno katastrofalnim posljedicama. Kako bi izbjegla daljnje sankcije uvedene ovim izvršnim nalogom, Turska mora odmah prekinuti jednostranu ofenzivu na sjeveroistoku Sirije i vratiti se dijalogu sa SAD-om o sigurnosti na sjeveroistoku Sirije”, poručio je Pompeo.

Izvor: Al Jazeera i agencije