Trump obustavio letove aviona Boeing 737 MAX

Ekonomski potres izazvan pandemijom korona virusa negativno će se odraziti na isporuke letjelica (EPA)

Iako je američka regulatorna agencija za zračni promet objavila da neće prizemljiti avione Boeing 737 MAX nakon rušenja letjelice tog tipa u Etiopiji, pri čemu je poginulo 157 putnika i članova posade, predsjednik Donald Trump je popustio pod pritiskom i objavio obustavu letova svih letjelica tog tipa.

Time se SAD priključio međunarodnom konsenzusu o tom novom zrakoplovu američkog konstruktora nakon dvije tragične nesreće u manje od pet mjeseci.

“Hitno ćemo obznaniti obustavu svih letova 737 MAX 8 i 737 MAX 9. Sigurnost Amerikanaca i svih putnika naš je apsolutni prioritet”, rekao je Trump.

Glavni ravnatelj Boeinga Dennis Muilenberg je odmah reagirao i ponovo izrazio potpuno povjerenje u sigurnost 737 MAX-a i objasnio da je sam konstruktor, kako bi smirio javnost, preporučio privremeno prizemljenje flote zrakoplova.

Odluku o obustavi letova Boieng 737 MAX opravdavaju novi podaci, navela je Američka federalna zrakoplovna uprava (FAA).

I Kanada prizemljila avione

Američki predsjednik je donio tu odluku nakon Kanade, koja je do srijede bila jedina zemlja uz SAD koja je odbijala obustaviti letove spornog Boeingovog modela.

Službena Ottawa je objasnila da čeka prikupljanje novih informacija, što je odmah povezalo tragediju u Addis Abbebi s nesrećom jednog drugog MAX 8 indonezijske kompanije Lion Air u kojoj je krajem listopada poginulo 189 osoba.

Informacije koje su primljene i analizirane u srijedu ujutro dolaze sa satelita i ocrtavaju sličnost u profilu leta tih dviju nesreća, objasnio je ministar prometa Marc Garneau.

Stručnjaci su usporedili profil dvaju letova i utvrdili paralele u njihovim putanjama koje nadilaze sličnosti u vezi mogućeg uzroka pada zrakoplova u Etiopiji.

“Iako iz toga ne možemo izvući zaključak, radi s o dovoljnoj sličnosti za poduzimanje mjera opreza”, ocijenio je ministar. 

Beoing trpi štete koje se računaju u milijardama

Prije nego što je počelo prizemljivanje aviona, 371 avion tipa 737 MAX bio je operativan, a sada je prizemljeno otprilike dvije trećine flote, prema Reutersovim procjenama.

Dužnosnik FAA Dan Elwell rekao je da je njihovo ispitivanje pokazalo da “nema sistemskih problema u izvedbi aviona te da nema osnove za prizemljivanje”.

Prema direktivama o prometu i sigurnosti, koje je u utorak objavila Agencija Europske unije za sigurnost zračnog saobraćaja – EASA, obustavljene su letačke operacije avionima Boeing 737-8 MAX i 737-9 MAX u svim državama članicama EU-a.

Osim toga, EASA je objavila i Direktivu o sigurnosti kojom se suspendiraju svi komercijalni letovi Boeinga 737-8 MAX i 737-9 MAX koje obavljaju operatori iz trećih zemalja u, unutar ili izvan EU-a.

Boeing, najveći svjetski proizvođač aviona, koji je nakon nesreće izgubio milijarde dolara tržišne vrijednosti, priopćio je da razumije poduzete akcije, no da i dalje ima “puno povjerenje” u Boeing 737 MAX i njegovu sigurnost.

Izvor: Agencije