Trump: Objavit ću poreze; Biden: Kada, inšallah?

Biden je ranije objavio svoje lične uplate za porez (EPA)

Kandidat Demokratske stranke na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je, na neobičan način za Amerikance, u utorak navečer izrazio sumnju tokom debate sa republikancem Donaldom Trumpom da li će aktuelni lider ikada objaviti koliko je uplatio poreza.

“Vidjet ćete“, odgovorio je Trump kada je moderator Chris Wallace vršio pritisak na njega da kaže konkretan datum. Na to se ubacio Biden kazavši: „Kada? Inšallah?“

Iako u arapskom jeziku ova fraza znači „uz Božju volju“, također se kolokvijalno koristi kada se izražava sumnja da će se nešto ikada desiti.

Biden je ranije objavio svoje lične uplate za porez koje pokazuju kako su bivši potpredsjednik SAD-a i njegova žena Jill Biden uplatili blizu 30 posto od ukupnog ličnog dohotka od 985.000 dolara.

Sa druge strane, Trump je odbio dobrovoljno objaviti koliko je vratio poreza, a inače je to predsjedničk običaj objaviti koji traje decenijama.

U ponedjeljak je New York Times objavio kako Trump nije platio federalni porez na zaradu u 10 od posljednjih 15 godina. Navodno je bivši biznismen 2016. platio samo 750 dolara, te isti iznos godinu dana kasnije kada je preuzeo ured.

Trump je u utorak navečer, tokom debate, osporavao navode iz medija i govorio kako je „platio milione dolara za poreze, milione dolara na ime poreza na zaradu“.

Korisnici društvenih medija su brzo i humoristički reagirali na Bidenovo „inšallah“…

Za neke je to bio “historijski momenat u Americi”…

Novinarka Asma Khalid je dobila potvrdu iz Bidenove kampanje da je on zaista rekao “inšallah”…

A neki su rekli – pa sve je moguće u ovoj 2020. godini…

Izvor: Al Jazeera