Trump obećao izgradnju zida: Zidovi spašavaju živote

Trump je rekao je da američka ekonomija 'izaziva zavist svijeta, vojska je najmoćnija na Zemlji' (EPA)

Pred kompletnim Kongresom okupljenim u utorak navečer u Washingtonu, američki predsjednik Donald Trump u govoru o stanju nacije obećao je na granici s Meksikom “dati izgraditi zid” koji je uzrok duboke stranačke podjele, te rekao da demokratski pokušaji “smiješnih stranačkih istraga” mogu naštetiti američkom napretku.

“U prošlosti, većina ljudi u ovoj dvorani glasala je za zid, ali pravi zid nikada nije izgrađen. Dat ću ga izgraditi”, rekao je Trump u svojem drugom govoru o stanju nacije, prenosi Hina.

Trump je došao govoriti pred oba doma Kongresa nekoliko sedmica nakon što je njegov zahtjev za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom doveo do historijski duge privremene blokade vlade koja je 25. januara prekinuta na tri sedmice, do 15. februara.

Iako je ilegalnu imigraciju nazvao “hitnom nacionalnom krizom”, Trump nije proglasio vanredno stanje koje bi mu omogućilo da zaobiđe Kongres za finansiranje zida. Umjesto toga, pozvao je republikance i demokrate da postignu kompromis oko pitanje imigracije.

“Zidovi djeluju i zidovi spašavaju živote. Stoga hajdemo sarađivati, postići kompromis i postići sporazum koji će učiniti Ameriku sigurnom”, pozvao je.

‘Bacanje novca’

Demokrati zid smatraju bacanjem novaca, neučinkovitim i nemoralnim.

“Imamo moralnu zadaću stvoriti imigracijski sistem koji će štititi živote i radna mjesta naših građana”, rekao je Trump. “Moramo odbaciti politiku osvete, otpora i odmazde i prigrliti bezgranični potencijal saradnje, kompromisa i zajedničkog dobra”.

Istaknuo je da program koji predstavlja “nije ni republikanski ni demokratski. To je program američkog naroda”. “Zajedno možemo okončati desetljeća političkih blokada, izliječiti stare rane, izgraditi nove koalicije, naći nova rješenja”.

Demokratski senator Chuck Schumer rekao je uoči govora kako ima osjećaj da se svake godine “predsjednik budi na dan govora o stanju nacije s nenadanom željom za jedinstvom. Ostalih 364 dana, predsjednik provodi vrijeme dijeleći nas”.

Pozivajući na jedinstvo, američki je predsjednik naglasio da “pobjeda ne znači pobjedu za našu stranku, pobjeda znači pobjedu za našu zemlju”.

Trumpu iza leđa sjedila je nova predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, obučena u bijelo kao i velik broj demokratskih zastupnica koje su time obilježile 100. godišnjicu ženskog prava glasa u Americi.

Podrška Trumpu

Pelosy je tu i tamo hladno zapljeskala Trumpu, a uglavnom je sjedila prilično kamenog lica.

“Imamo u Kongresu više žena nego ikada prije”, rekao je Trump na što su zastupnice Demokratske stranke ustale i zapljeskale, što je bio rijedak trenutak podrške republikanskom predsjedniku.

S druge strane, njegovi pristaše nakon svakih nekoliko rečenica upućivali su mu pljesak, a više puta su i skandirali “USA, USA”.

Trumpov govor o stanju nacije slušali su zastupnici, članovi administracije, diplomatskog zbora, prva dama Melanija i kći Ivanka sa suprugom, kao i brojni posebni gosti.

Jedino što bi moglo zaustaviti ekonomsko čudo su “smiješne stranačke istrage”

Trump je istaknuo da Sjedinjene Američke Države prolaze kroz ekonomsko čudo, da “Amerika pobjeđuje svaki dan. Stanje naše nacije je snažno”.

Rekao je da američka ekonomija “izaziva zavist svijeta, vojska je najmoćnija na Zemlji”.

“Ekonomsko čudo se događa u Sjedinjenim Američkim Državama i jedina stvar koja bi ga mogla zaustaviti su glupi ratovi, politika i smiješne stranačke istrage”, rekao je.

Stoga je upozorio demokrate da se ne upuštaju u beskonačne istrage koje bi mogle dovesti do slabljenja američke ekonomije.

Istraga o miješanju

To je izjavio u trenutku kada demokrati koji sada imaju kontrolu nad Zastupničkim domom planiraju seriju istraga njegove administracije a posebni istražitelj bavi se ruskim miješanjem u izbore 2016.

Radi se o drugom govoru o stanju nacije Donalda Trumpa, ali je to prvi govor pred podijeljenim Kongresom, gdje republikanci imaju većinu u Senatu a demokrati u Zastupničkom domu.

Trump je potvrdio, što su ranije javili neki američki mediji, da će se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom sastati 27. i 28. februara u Vijetnamu.

Puno posla ostaje za napraviti kada se radi o Sjevernoj Koreji, istaknuo je Trump, ali i naglasio da je znak napretka što je Pjongjang zaustavio nuklearne probe i 15 mjeseci nije bilo lansiranja.

“Da ja nisam izabran za predsjednika SAD-a sada bi bili, po mojemu mišljenju, u velikom ratu sa Sjevernom Korejom”.

Odnose s Kimom, s kojim se sastao na historijskom samitu 12. juna prošle godine u Singapuru ocijenio je dobrima.

Narodu Venecuele Trump je obećao američku podršku u njihovoj želji za slobodom. Sjedinjene Američke Države, kao i još četrdesetak zemalja, priznale su samoproglašenog predsjednika Juana Guaidoa za novog privremenog predsjednika Venecuele do novih izbora.

Govoreći o Kini, Trump je upozorio tu zemlju da više neće moći “krasti radna mjesta i bogatstvo od Amerikanaca” i zatražio od Pekinga “strukturne promjene” kao i da prekine s nepravednim trgovinskim praksama.

Odnosi s Kinom

“Imam veliko poštovanje prema predsjedniku Xiju (Jinpingu) i radimo s Kinom na novom trgovinskom sporazumu, ali on mora provesti  stvarne strukturne promjene kako bi se okončale nepravedne trgovinske prakse, smanjio naš kronični deficit i zaštitila američka radna mjesta”, rekao je Trump koji je s Kinom započeo pravi trgovinski rat.

Trump i Xi dogovorili su tromjesečno primirje na samitu u Buenos Airesu 1. decembra. Otad se vode pregovori o trgovinskoj ravnoteži, poštivanju intelektualnog vlasništva i prijenosu tehnologije.

Dvojica čelnika trebali bi se sastati u februaru kako bi osobno dogovorili najspornije tačke i postigli dogovor.

Trump je osudio “radikalni režim” u Iranu i obećao da se Teheran nikada neće domoći nuklearnog oružja.

“Oni rade loše, loše stvari”, kazao je Trump, optužujući vladu u Teheranu da je antisemitska.

Trump se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma prošle godine, te potom nametnuo nove sankcije Teheranu, za koje kaže da su najstrože ikada nametnute nekoj zemlji.

Na temu Afganistana, rekao je da nije siguran hoće li se postići sporazum, ali i naglasio da vrijedi pokušati. Izrazio je nadu da će pregovori omogućiti SAD-u da smanji broj vojnika u Afganistanu i fokusira se na protuterorizam.

“Moja administracija vodi konstruktivne pregovore u Afganistanu s određenim brojem afganistanskih grupa, među kojima su i talibani”. Kako će pregovori napredovati “bit ćemo u mogućnosti smanjiti prisustvo naših vojnika i koncentrirati se na protuterorizam. Ne znamo hoćemo li doći do sporazuma ili nećemo, ali znamo da je nakon dva desetljeća rata vrijeme da se barem pokuša postići mir”.

Američki interesi

Trump je istaknuo da će “nastaviti s vanjskom politikom koja na prvo mjesto stavlja američke interese”. Istaknuo je i da SAD “neće nikada biti socijalistička država”

Govoreći o zdravstvu, Trump je rekao da ima namjeru iskorijeniti epidemiju AIDS-a u narednom desetljeću, planira uvesti plaćen roditeljski porodiljni dopust, te zatražiti od Kongresa da zabrani pobačaj u kasnijim fazama trudnoće.

“Kako bi se zaštitilo dostojanstvo svake osobe, tražim od Kongresa da usvoji zakon kojim bi se zabranio pobačaj u kasnijim fazama trudnoće kada djeca mogu osjetiti bol u majčinoj utrobi”, naglasio je Trump.

Trump je govorio pred najraznolikijim Kongresom u historiji: u njemu je sada 127 žena i više od 50 afroameričkih zastupnika.

Četrdeset i peti američki predsjednik govor je počeo u 21 sat po lokalnom vremenu, odnosno u tri sata ujutro u srijedu po srednjoevropskom i trajao je oko sat i pol.

Po tradiciji, nakon predsjednikovog govora, neko iz opozicije mu službeno odgovara.

Demokrati su ovaj put za to izabrali stranačku zvijezdu u usponu Stacey Abrams, koja je nedavno tijesno izgubila utrku za guvernera Georgije. Da je pobijedila, postala bi prva Afroamerikanka na guvernerskoj dužnosti u historiji te južne države.

Ovako je bila prva Afroamerikanka koja je dala službeni odgovor predsjedniku nakon njegovog govora o stanju nacije.

Izvor: Agencije