Trump o ukidanju sankcija Iranu: Ne, hvala

Donald Trump je 2018. godine jednostrano povukao SAD iz nuklearnog sporazuma i Iranu uveo nove sankcije (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump odbio je iranski prijedlog za ukidanje sankcija Teheranu.

“Ministar vanjskih poslova Irana kaže da Teheran želi pregovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali traži da sankcije budu uklonjene. Ne, hvala!”, Napisao je Trump na Twitteru.

Trumpov komentar dolazi nakon izjava iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa, koji je u untervjuu za njemački magazin Der Spiegel izjavio da SAD mora ukinuti ekonomske sankcije kako bi se vratili za pregovarački stol s Iranom.

“Trumpova administracija može prepraviti svoju prošlost, ukinuti sankcije i vratiti se pregovorima. Mi smo još uvijek za pregovaračkim stolom. Oni su ti koji su ga napustili”, rekao je Zarif, prenosi Anadolija.

Američko-iranski odnosi dodatno su zategnuti posljednjih sedmica, nakon što su iranski general Qassem Soleimani i zamjenik komandanta snaga Hashdi al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis ubijeni u zračnom američkom napadu izvedenom 3. januara nedaleko od aerodroma u Bagdadu.

Jednostrano povlačenje SAD-a iz sporazuma

Iranska Revolucionarna grada potom je 8. januara izvela napad na američku bazu Ain al-Asad u Iraku.

Sredinom 2015. godine Iran je potpisao nuklearni sporazum s grupom zemalja P5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, plus Njemačka).

Taj sporazum trebao je dovesti do ukidanja ekonomskih sankcija Iranu, dok se Iran obavezao da će odustati od svojih nuklearnih programa.

Trump je 2018. godine jednostrano povukao SAD iz nuklearnog sporazuma i Iranu uveo nove sankcije.

Povećanje svojih nuklearnih aktivnosti Iran sada temelji na Članu 36. sporazuma, koji definira da ukoliko sankcije ne budu ukinute, Iran ima pravo obustaviti sporazum u potpunosti ili djelimično.

Izvor: Agencije