Trump o ruskom plaćanju talibana: Samo još jedna podvala

Afganistan, SAD, Vojnici, Vojska
Informacija je pokrenula pitanje zašto nije bilo reakcija iz Bijele kuće (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump sada je “u potpunosti informiran” o ruskim plaćanjima za napade na američke trupe u Afganistanu, izjavio je u srijedu savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Robert O'Brien.

“Predsjednik je u potpunosti upoznat”, rekao je on novinarima u Bijeloj kući, dodajući da se “neće ulaziti u pisane tajne dokumente”, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Demokrate i republikanci oštro su sukobljeni oko tvrdnji da je Rusija plaćala talibanima da ubijaju američke vojnike u Afganistanu.

Pitanje je brzo postalo politizirano, jer su zakonodavci obje stranke donijeli potpuno različite zaključke nakon zasebnih brifinga u utorak u Bijeloj kući.

Očekuje se da će Trumpova administracija u četvrtak izvijestiti grupu od osam vodećih zakonodavaca u Kongresu o obavještajnim podacima.

Grupa uključuje predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi, vođu većinske senatske stranke Mitch McConnell, vođu manjina Kevina McCarthya, senatore Chucka Schumera, Marka Warnera i Marka Rubia te kongresmene Adama Schiffa i Devina Nunesa.

Koliko je američki predsjednik znao?

Sve je krenulo od pisanja New York Timesa da su Rusi plaćali talibanima da napadaju američku vojsku u Afganistanu, nakon čega je pokrenuto pitanje koliko je Trump znao o tome i zašto nije bilo reakcija iz Bijele kuće.

Pisanje New York Timesa kasnije su potvrdili Washington Post i ABC News.

Vodeći demokratski zakonodavac u Zastupničkom domu Stany Hoyer pozvao je Trumpa da osigura da čelne osobe američke obavještajne zajednice budu na raspolaganju Kongresu kako bi mogli zakonodavce informirati o vijestima je li Rusija plaćala talibane da ubijaju američke vojnike u Afganistanu.

“Jako je ozbiljna sigurnosna situacija ako imamo Rusiju, ili bilo koju drugu zemlju, da plaća za ubijanje Amerikanaca. Pozivam predsjednika da naredi liderima naših obavještajnih agencija da budu na raspolaganju Kongresu kako bi nas u potpunosti informirali o ovoj situaciji”, rekao je Hoyer, dodavši da su zakonodavcu imali u utorak brifing s osobljem Bijele kuće, a ne s obavještajnim stručnjacima.

 

Trump je tvitao oko navodnog ruskog plaćanja talibanima da ubijaju američke vojnike.

“Priča o Rusiji i nagradi samo je još jedna priča koju su napravile Lažljive vijesti, a koja je ispričana samo kako bi nanijela štetu meni i Republikanskoj stranci. Tajni izvor vjerojatno uopće ne postoji, baš kao ni sama priča. Ako diskreditirani @nytimes ima izvor, otkrijte ga. Samo još jedna podvala!”, napisao je.

Izvor: Al Jazeera