Trump o preminulom studentu: Makar je stigao kući

Predsjednik SAD-a Donald Trump kritizirao je režim Sjeverne Koreje, nazvavši ga brutalnim, nakon smrti 22-godišnjeg studenta Otta Warmbiera, koji je, nakon što je pušten iz te zemlje, preminuo u ponedjeljak.

“Desile su se loše stvari, ali je makar stigao kući, svojim roditeljima”, rekao je Trump, prenosi AFP.

Otac preminulog studenta Fred Warmbier javno je podržao Trumpovu administraciju i kritizirao način na koji se prema situaciji njegovog sina ophodila administracija bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, navodi AP.

Otto Warmbier (22), koji je prošle sedmice pušten iz Sjeverne Koreje u komi, umro je u ponedjeljak, saopćila je njegova porodica.

‘Zločin protiv države’

Porodica je saopćila da je njihova dužnost da objave da je njihov sin “završio svoje putovanje kući, okružen svojom porodicom”, prenosi AP.

Porodica se zahvalila medicinskom centru koji ga je liječio.

“Nažalost, grozno, mučiteljsko maltretiranje koje je naš sin iskusio u rukama Sjevernokorejaca osiguralo je da nijedan drugi ishod nije moguć osim onog koji se danas dogodio”, saopćila je porodica.

Warmbier, student Univerziteta u Virginiji, osuđen je u martu 2016. na 15 godina zatvora zbog krađe propagandnog znaka i “zločina protiv države”.

Priveden je kao 21-godišnjak, a tokom suđenja priznao je da je iz hotela u Pjongjangu pokušao ukrasti predmet s propagandnim sloganom.

Izvor: Al Jazeera i agencije