Trump o opozivu: Besramni napad na izbornu volju naroda

Američki predsjednik Donald Trump optužen je za zloupotrebu položaja (EPA)

Uoči početka suđenja američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u Senatu, iz njegovog pravnog tima ocjenjuju da je rezolucija Zastupničkog doma o opozivu “opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsjednika”.

Obje strane su iznijele svoje argumente pred početak suđenja u utorak u Senatu, a demokrate tvrde da je Trump pogazio zakletvu i izdao povjerenje javnosti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike.

Argumenti demokrata u Zastupničkom domu, koje su u decembru 2019. godine usvojile rezoluciju o opozivu Trumpa, iznijeti su na 111 strana i uključuju svjedočenja diplomata i vladinih zvaničnika o Trumpovim odnosima s Ukrajinom.

Demokrate: Ima dovoljno dokaza

Demokrate tvrde da “ima dovoljno dokaza” koji utvrđuju da je Trump kriv po obje tačke “optužnice”, odnosno dva osnova za opoziv – zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

“Jedino preostalo pitanje je da li će članovi Senata to prihvatiti i preuzeti odgovornost i poštovati ustavnu obavezu”, piše u dokumentu. Pravni tim koji će zastupati Trumpa ocijenio je da je rezolucija Zastupničkog doma o opozivu “opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsjednika”.

“Ovo je besramni i nezakoniti pokušaj da se poništi rezultat izbora 2016. godine i da se miješa u izbore 2020. godine, koji će biti održani za nekoliko mjeseci”, navodi pravni tim koji će zastupati Trumpa.

Predsjednika će u procesu opoziva zastupati advokat Bijele kuće Pat Cipollone, lični advokat Jay Sekulow, Ken Starr, koji je bio specijalni istražitelj u procesu opoziva demokratskog predsjednika Billa Clintona 1998. godine, i advokat  Alan Dershowitz.

Oni tvrde da Trump nije prekršio zakon i da su osnovi za opoziv neustavni, jer ne ukazuju na neko krivično djelo.

‘Prekršaj ili teže krivično djelo’

Opoziv predsjednika SAD-a nije pravni, već politički proces i predsjednik može biti razriješen dužnosti ako predstavnici u Kongresu utvrde da je počinio “prekršaj ili teže krivično djelo” – iako u Ustavu nije definirano šta se tačno podrazumijeva pod tim pojmovima.

Predsjednikov tim će ponovo priložiti svoje argumente u ponedjeljak, na detaljnijem brifingu, a demokrate će imati priliku na te argumente odgovoriti u utorak, pred početak suđenja.

Kako se navodi, još nije poznato hoće li na suđenju biti svjedoka.

O tome će odlučiti većina u Senatu, koju trenutno imaju republikanci. Nestranačka i nezavisna Agencija za nadzor vlade, koja radi za Kongres, zaključila je da je predsjednik prekršio zakon kada je privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da provede istrage od kojih bi imao političku korist.

Trumpov zahtjev Zelenskom

To je bio i glavni povod za pokretanje Trumpovog opoziv.

Trump je isplatu pomoći, koja je Ukrajini bila potrebna za borbu protiv proruskih separatista na istoku zemlje, odobrio u septembru, poslije odlaganja od 55 dana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije pokrenuo istragu protiv bivšeg potpredsjednika SAD-a Joe Bidena, jednog od favorita za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke, i njegovog sina Huntera Bidena, koji je bio član odbora jedne ukrajinske energetske kompanije, a što je Trump navodno tražio od Zelenskog.

Izvor: Agencije