Trump o Muellerovu izvještaju: Sramota da sam kroz to morao proći

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je “potpuno” oslobođen optužbe pošto je ministar pravosuđa objavio zaključke posebnog tužitelja Roberta Muellera o ruskoj istrazi, za koju je ocijenio da je “sramota” što se uopće dogodila.

“Nema dosluha, nema ometanja, oslobođen optužbe potpuno i u cjelosti. Sačuvajmo Ameriku velikom!”, objavio je Trump na Twitteru.

Rusku istragu je nazvao “nezakonitim pokušajem rušenja, koji je propao”.

“Iskreno, sramota je da je vaš predsjednik morao to pretrpjeti, a počelo je i prije nego sam izabran”, rekao je uoči odlaska sa Floride predsjedničkim avionom Air Force One.

Nakon dvogodišnje istrage, Mueller je zaključio da ne postoje dokazi o dosluhu Trumpova izbornog štaba i Moskve na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Ti zaključci, koje je u nedjelju objavio ministar pravosuđa Bill Barr, znače pobjedu za američkog predsjednika, koji mjesecima tvrdi da nije bilo nikakva “tajnog dogovaranja”.

‘Potpuno oslobođen optužbe’

Oni mu ujedno pomažu s obzirom na izbore 2020. godine.

“Istragom posebnog tužitelja nije utvrđeno da se Trumpov izborni štab ili neko ko je s njim sarađivao, dogovarao ili koordinirao s Rusijom u njenim pokušajima da utječe na američke predsjedničke izbore 2016. godine”, piše u Barrovu pismu na četiri stranice, koje je poslano Kongresu i zatim objavljeno u javnosti.

Bijela kuća je, preko glasnogovornice Sarah Sanders, ocijenila da je američki predsjednik ovim izvještajem “potpuno oslobođen optužbe”.

“Posebni tužitelj nije utvrdio nikakav dosluh ni ometanje”, objavila je Sanders na Twitteru.

Ministar Barr i njegov zamjenik Rod Rosenstein su, osim rtoga “utvrdili da nije bilo ometanja istrage. Zaključci Ministarstva pravosuđa potpuno oslobađaju optužbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, dodala je.

Trumpov advokat Rudy Giuliani je u nedjelju izjavio da sažetak Muellerova izvještaja o ruskom upletanju u izbore 2016. godine pozitivniji nego što je očekivao.

Ne spominje se krivično djelo

“Bolji je nego što sam očekivao”, rekao je Giuliani, dodajući da će uskoro dati izjavu o tom pitanju.

O drugom središnjem pitanju u izvještaju, Trumpovom eventualnom ometanju istrage, Mueller nije iznio konačan zaključak.

“Premda izvještaj ne zaključuje da je predsjednik počinio krivično djelo, ono ga ni ne oslobađa optužbe”, napisao je.

No, Barr, prvi čovjek koji je vidio toliko očekivani izvještaj, zaključuje da se u dokumentu, koji je u rukama imao od petka, ne spominje nikakvo krivično djelo koje bi, po njegovu mišljenju, moglo povući za sobom sudski progon zbog ometanja istrage.

Čelnik Odbora za pravosuđe Kongresa, demokrat Jerry Nadler, najavio je da će ovaj odbor uskoro pozvati Barra na saslušanje.

Prema propisima o istragama posebnog tužitelja, glavni državni odvjetnik mora prezentirati Muellerov izvještaj u glavnim crtama demokratskim i republikanskim čelnicima pravosudnih odbora u Kongresu, ali uglavnom ovisi o njemu što će objaviti.

Istraga od 2017. godine

Mueller, bivši direktor Federalnog istražnog biroa, istražuje od 2017. godine je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Moskvom kako bi pokušala utjecati na izbore i je li republikanski predsjednik kasnije nastojao protuzakonito ometati istragu.

Ruska istraga bacila je sjenku na Trumpovo predsjedništvo i dovelo pred pravosuđe važne osobe, među kojima i bivšeg čelnika kampanje Paula Manaforta, savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i ličnog advokata Michaela Cohena, koji su već ili osuđeni, ili su priznali krivicu po optužbama koje je iznio Mueller, ali koje nemaju veze s dosluhom, temeljnim predmetom istrage.

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Moskva miješala u izbore hakiranjem emaila i propagandom na internetu, nastojeći posijati razdor u SAD-u, naštetiti demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton i pomoći Trumpu.

Izvor: Al Jazeera i agencije