Trump o krizi u Zaljevu: Isplatila se posjeta saudijskom kralju

Kuvajt poduzima diplomatske napore kako bi riješio krizu na Bliskom istoku nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske veze sa Katarom, zatvorili granice i prekinuli kopneni, zračni i pomorski saobraćaj sa tom zemljom.

Kuvajtski emir Sabah Al Ahmed Al Sabah razgovarat će u Džedi sa saudijskim kraljem Selmanom Bbn Abdul-Azizom. Ranije je telefonom razgovarao sa katarskim emirom Temimom bin Hamedom Al Thanijem. U tom razgovoru, Sabah je rekao kako je njegova zemlja spremna da učini sve što može da smiri tenzije između, kako je rekao, bratskih zemalja. 

Pentagon je objavio da je američka vojska zahvalna za podršku koju joj Katar pruža u toj državi te za posvećenosti Katara regionalnoj sigurnosti.

Glasnogovornik Pentagona nije želio komentirati poruke predsjednika Donalda Trumpa objavljene na Twitteru.

Trump je napisao: „Tako je dobro vidjeti da se već isplatila posjeta saudijskom kralju i 50 država. Rekli su da će čvrsto odgovoriti na finansiranje ekstremizma i sve je upućivalo na Katar. Možda će ovo biti početak kraja horora terorizma!“

Ranije je napisao: “Tokom mog nedavnog putovanja na Bliski istok, rekao sam da više ne može biti finansiranja radikalne ideologije. Lideri su pokazali na Katar – pogledajte!”

Reporterka Al Jazeere Patty Culhane javlja iz Washingtona da se Trump, prilikom susreta s katarskim emirom, hvalio koliko je vojne opreme SAD prodao toj državi.

“Dakle, ako je i tada vjerovao kako Katar sponzorira ekstremizam, onda im valjda ne bi prodavao oružje. Jedan od razloga zbog kojih su članovi Trumpove vlade pokušali smiriti strasti leži u činjenici da se najveća američka vojna baza u regiji nalazi upravo u Kataru. Tu je raspoređeno 10.000 američkih vojnika. Pored toga, u toku je ofanziva koalicije predvođene SAD-om koja se vodi upravo iz Katara. Veliki broj ljudi u Washingtonu pita se o čemu je sada riječ. Moram još istaknuti da ne znači da će se američka vanjska politika mijenjati zato što je predsjednik objavio neki tweet”, javlja Culhane.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu al-Thaniju, u telefonskom razgovoru kako će tražiti načina da smanji tenzije između Katara i susjednih država.

Međunarodna asocijacija za aviosaobraćaj (IATA) pozvala je na ponovno uspostavljanje avionskih veza s Katarom.

Erdogan: Važan regionalni mir

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom s liderima Katara, Rusije, Kuvajta i Saudijske Arabije o rješavanju krize.

Izvor blizak turskom predsjedniku rekao je da je tokom razgovora Erdogana s drugim liderima bila naglašena važnost regionalnog mira i stabilnosti.

“Kao i važnost fokusiranja na put diplomatije i dijaloga, kako bi se smanjile sadašnje tenzije”, kazao je taj izvor.

Kuvajtski emir pozvao je katarskog emira na suzdržanost te da ne poduzima nikakve mjere” koje bi mogle pogoršati situaciju u Zaljevu”, javila je kuvajtska državna agencija Kuna.

Ujedinjeni Arapski Emirati saopćili su da bi Katar morao imati “jasan plan” prije nego što razmotre ponovno uspotavljanje diplomatskih odnosa. 

“Trebamo siguran plan kako bi ponovo izgradili povjerenje nakon što su se veze pokvarile”, naveo je šef diplomatije UAE Anwar Gargash na Twitteru. 

Gargash je optužio Dohu da se okrenula “novcu i medijima i pristrasnosti i ekstremizmu” u seriji postova na Twitteru u utorak. Katar je negirao ove optužbe. 

‘Razmotriti raspad GCC-a’

Analitičar Giorgio Cafiero iz kompanije Gulf State Analytics, sa sjedištem u Washingtonu, koja se bavi konsaltingom o geopolitičkim rizicima, rekao je za Al Jazeeru: “Mislim da se Kuvajt i Oman plaše šta će donijeti ove tenzije ako eskaliraju na način na koji bi mogao potkopati interese svih šest zemalja članica Vijeća za zaljevsku saradnju.”

“Mnogi analitičari vjeruju da se potencijalni raspad GCC-a treba odmah razmatrati.”

Dodao je da ako tenzije eskaliraju, neki upozoravaju na “vojnu konfrontaciju”.

“Ako ove zemlje ne budu mogle riješiti svoje probleme i takve tenizije dosegnu nove visine, moramo biti veoma otvoreni za mogućnost da se ovih šest arapskih zemalja više neće biti u mogućnosti ujediniti se pod jednim vijećem”, kaže Cafiero.

Katarska berza oporavila se rano u utorak, nakon što su dionice pale prethodnog dana.

Indeks dionica porastao je 2,7 posto pola sata nakon otvaranja berzi.

U jednom trenutku je porastao 3,2 posto, a u ponedjeljak je pao 7,3 posto.

Kompanija Qatar Airways otkazala je letove za Bahrein, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate od utorka, dan nakon što su suspendirani letovi za Saudijsku Arabiju.

Kako pišu saudijski mediji, saobraćajne vlasti u Saudijskoj Arabiji otkazale su Qatar Airwaysu dozvolu za rad u ovoj zemlji. Također su zatvorili sve urede ove aviokompanije. 

Katar negira optužbe

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su saopćili ranije kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom.

Saudijska Arabija je optužila je Katar za veze “s različitim terorističkim i sektaškim grupama, uključujući Muslimansku braću, Al-Kaidu, Islamsku državu Irak i Levant i oružane grupe koje podržava Iran”.

Saudijska Arabija je, također, zatvorila granicu s Katarom i obustavila zračni i morski saobraćaj s tom zemljom, pozvavši sve zemlje da urade isto.

Međunarodno priznata Vlada u Jemenu prekinula je diplomatske odnose s Katarom, optužujući ga za saradnju sa šiitskim pokretom Husi, bliskom Iranu, prenijela je državna agencija Saba.

Nakon što je hakiran internetski sajt Katarske novinske agencije, kada su objavljene informacije, lažno pripisane katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu al-Thaniju, oba emitera sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dala su veliku pažnju netačnoj vijesti, pozvavši goste kako bi raspravljali i osudili navedeni govor.

Vlada Katara kategorično je negirala da su ikad date izjave u kojoj je čelnik države iskazao podršku Iranu, Hamasu, Hezbollahu i Izraelu, dok je navodno istovremeno sugerirao da predsjednik SAD-a Donald Trump neće dugo biti na vlasti.

Izvor: Al Jazeera