Trump nudio pomilovanje Assangeu u zamjenu za informacije

Demonstranti u Londonu podržavaju WikiLeaksovog osnivala Julian Assangea (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump nudio je pomilovanje osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu ukoliko otkrije ko stoji iza hakerskog upada u elektronsku poštu Nacionalnog odbora Demokratske stranke prije predsjedničkih izbora 2016, rečeno je u petak sudu u Londonu.

Assangeova odvjetnica Jennifer Robinson je rekla da je prisustvovala sastanku na kojem su republikanski predstavnici Dana Rohrabacher i Charles Johnson, suradnik blizak Trumpovoj kampanji, iznijeli tu ponudu 2017, navodi Reuters, prenosi Hina.

Robinson je izjavila da je Assangeu rečeno da je Trump odobrio sastanak i da će se Rohrabacher kasnije sastati s predsjednikom kako bi razgovarali o reakciji na predloženi dogovor.

Prema njenim riječima, dogovor je Assangeu predstavljen kao rješenje kojim svi dobivaju i koji će mu omogućiti da nastavi sa svojim životom, a da će zauzvrat i Trump imati političku korist.

Poruke koje su nanijele štetu Hillary Clinton

Tijekom predizborne kampanje 2016. godine WikiLeaks je objavio niz poruka elektronske pošte Nacionalnog odbora Demokratske stranke koje su nanijele štetu tadašnjoj kandidatkinji Hillary Clinton.

Američke obavještajne službe izrazile su uvjerenje da je za hakerski upad odgovorna Rusija koja je htjela utjecati na američke predsjedničke izbore.

“Prijedlog koji je iznio kongresmen Rohrbacher bio je da Assange identificira izvor u zamjenu za neku vrst pomilovanja”, kazala je Robinson.

Rusija od početka optužbi niječe bilo kakvu umiješanost u američke izbore, a Trump također opovrgava da je bio u dosluhu s Moskvom. Istraga koju je vodio posebni istražitelj Robert Muller nije utvrdila da je ijedan član Trumpove kampanje tajno surađivao s Rusijom.

Assange (49) se bori protiv izručenja SAD-u gdje ga se tereti za kršenje zakona o špijunaži nakon što je 2010/11 objavio niz povjerljivih dokumenata.

Izvor: Agencije