Trump: Njemačka duguje veliki novac NATO-u i SAD-u

Angela Merkel, Donald Trump, Njemačka, SAD
Mnogi posmatrači ocijenjuju da je susret Donalda Trumpa i AngeleMerkel bio napet i da je istaknuo razlike između čelnika (AP)

Američki predsjednik Donald Trump poručio je u subotu na Twitteru, dan nakon susreta s Angelom Merkel, da Njemačka “duguje goleme novčane svote” NATO-u i Sjedinjenim Državama koji joj “osiguravaju moćnu i skupu obranu”. 

Američki predsjednik u dvjema porukama na Twitteru piše da “Njemačka duguje goleme novčane svote NATO-u, a SAD mora biti bolje plaćen za moćnu i skupu obranu koju osigurava Njemačkoj!”, prenosi Hina.

Prvu poruku počinje tvrdnjom da je u petak u Washingtonu imao “SJAJAN” susret s njemačkom kancelarkom, iako su mnogi promatrači ocijenili da je susret bio napet i da je istaknuo razlike između dvoje čelnika, napose što se tiče trgovine i imigracije.

‘Sjajan susret’

“Unatoč onome što ste doznali iz LAŽNIH VIJESTI. Imao sam SJAJAN susret s kancelarkom Angelom Merkel”, napisao je Trump u svojoj luksuznoj rezidenciji na Floridi, gdje provodi vikend nakon kojega se upustio u kritiku njemačkih troškova za obranu.

Merkel je na njihovu prvom susretu u petak uvjeravala američkog predsjednika da će Njemačka povećati izdvajanje za obranu na dva posto BDP-a.

“Danas se obvezujemo na taj cilj od dva posto (BDP-a) do 2024.”, rekla je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji koja je istaknula razlike između dvoje čelnika.

Trump je u petak tijekom sastanka prenio kancelarki Merkel da snažno podržava NATO, ali da saveznici moraju “platiti ono što duguju”, prenosi Tanjug.

“Mnoge države duguju goleme sume novca i ta situacija nije pravedna prema Sjedinjenim državama”, rekao je Trump na početku zajedničke konferencije za novinare s Merkel u Bijeloj kući.

Trump odbio pružiti ruku

On je istaknuo da te države moraju platiti svoj dio kako bi dobile obećanje da će ih ostatak Saveza braniti, prenio je AP.

Njemački Bild prenio je u petak da je Trump, nakon razgovora u četiri oka u Ovalnom kabinetu, odbio pružiti ruku kancelarki pred novinarima.

Prethodno je srdačno dočekao kancelarku ispred Bijele kuće, kada su se i rukovali.

Tijekom susreta njemačke kancelarke i predsjednika SAD-a, ocijenio je Deutsche Welle, ona je nastupala suvereno, dok je Trump bio vidno napet, ali sastanak nije prošao loše, zaključuje DW.

Izvor: Agencije