Trump: Nisam želio ništa od Ukrajine

Donald Trump je čitao pisane zabilješke kada se obratio novinarima na travnjaku Bijele kuće (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump insistirao je u srijedu kako “nije želio ništa” od Ukrajine i istakao kako se ročište o njegovom opozivu treba privesti kraju.

Prvi čovjek SAD-a je čitao pisane zabilješke kada se obratio novinarima na travnjaku Bijele kuće skoro sat vremena kasnije od prvobitno planiranog odlaska u Teksas, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Trump je govorio o svjedočenju Gordona Sondlanda, američkog ambasadora pri Evropskoj uniji, koji je povezao predsjednikovu odluku da povuče vojnu pomoć Ukrajini u zamjenu za istragu njegovog političkog suparnika.

On je, međutim, istakao konkretne dijelove Sondlandovog svjedočenja koji su išli njemu u korist, rekavši kako je to “završna riječ” u istrazi i kako ne traži “quid pro quo”.

Saradnja s advokatom Giulianijem

Trump, koji je izjavio kako je sada “sve završeno” s postupkom opoziva, nije odgovarao na novinarska pitanja.

Sondland, koji se smatra ključnim svjedokom u istrazi o opozivu predsjednika SAD-a, izjavio je ranije u srijedu kako je “po naređenju predsjednika” sarađivao s njegovim ličnim advokatom Rudyjem Giulianijem po pitanju Ukrajine.

Kazao je tokom svjedočenja u istrazi o opozivu, pred Odborom za obavještajna pitanja Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, da su napori Giulijanija da “pogura” predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da provede istragu o Trumpovim političkim rivalima bili zamjena za organiziranje posjete Bijeloj kući.

Sondland je rekao kako on i njegove kolege nisu željele miješati ličnog advokata predsjednika u diplomatske napore s ukrajinskim vlastima, ali da im je Trump kazao da to učine.

Izvor: Agencije